Film från Huskvarna uppmärksammas internationellt

Den internationella gästateljén har funnits sedan 2014 med syfte att ge möjlighet för konstnärer att utöva sitt konstnärskap i lugn och ro, i en ny miljö och samtidigt berika det lokal konst- och kulturlivet. Under september och oktober hösten 2015 fick Kasia Zimnoch och Pawel Kleszczewski möjlighet att bo och arbeta i Smedbyn.

Visats på flera internationella festivaler

Deras mål var att skapa en animerad kortfilm baserad på svenska folksagor och svensk mytologi i John Bauers anda. Resultatet, Broken Tales , har visats på flera internationella festivaler och fått fint gensvar. Den var bland annat utvald som en av finalisterna i den internationella filmfestivalen i Szczcin och inbjöds till Stockholm Fringe Festival STOFF 2016.

Premiär i Jönköping

Tisdag 8 november kommer kortfilmen att visas på Sagan i stadsbiblioteket. Då kommer även  konstnärerna att finnas på plats.

– Det unika med filmen är hur den tar traditionella berättelser, sagor och konst och formar om dem i en modern internationell version, samtidigt som den bibehåller ursprungets anda och stil. Kasia och Pawel har noga satt sig in i de svenska folksagorna och inspirerats av John Bauers konst. De tar sig an folksagorna med stor respekt, men samtidigt med fräscha nya infallsvinklar, säger Kari Ruokola.

Under tisdagskvällen kommer även Kasia och Pawel att berätta om gästkonstnärskapet samt deras tankar om kortfilmen och Maria Ridderberg, Jönköpings länsmuseum om filmens koppling till John Bauers konst. Efter filmvisningen blir det eftersnack.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.