Lokala Instagrambilder blir färgsprakande bok

I måndags släpptes boken Colours of Habo, ett projekt som startade hösten 2016 men som har sin upprinnelse i den marknadsplan som togs fram för Upplev Habo redan våren 2014 där idén till ett Instagramkonto som inte liknar någon annat myntades.

En osminkad bild

Syftet med Instagramkontot @visithabo är att visa upp en bild av Habo som inte är glorifierad utan visar alla väder, årstider och vinklar. Samtliga bilder är fotograferade av Jonas Anhede.

– Vi letade faktiskt ganska länge efter någon som vi tyckte kunde skapa mer konstnärliga och stilistiska bilder. Vi ville inte ha det här klassiska med en familj som äter glass i solnedgången, utan visa upp en mer osminkad bild. Det var en bekant till mig som tipsade om Jonas, berättar Anna Österlund, koordinator för Upplev Habo och som till vardags driver bolaget Placebrander.

– Killen har möjligheten att se något vackert i vardagsobjekten runtomkring sig, han ser något jag själv aldrig skulle upptäcka på platser jag ändå ofta besöker, säger Thomas Lundh, Kultur- och fritidschef på Habo kommun som finansierat boken.

Idén till att ge bilderna ett liv utanför Instagram började gro för ganska exakt ett år sedan.

– Jag satt och funderade på vad vi skulle göra med vårt Instagramkonto 2017. Jag försökte komma på olika idéer på hur man kunde tänka nytt igen och landade i att det vore roligt om bilderna kunde få ett liv även utanför Instagram. För det finns ju trots allt ganska många människor som inte har Instagram, säger Anna Österlund.

”Nu kan alla måla med Habos färger”

Boken har formgetts av Joakim Nådell, som med fria tyglar fick i uppdrag att skapa en fotobok utöver det vanliga. Förutom de olika formaten på bilderna som förekommer i boken finns även en medelfärg utvunnen och utsatt med såväl pantone som ncs-skala.

– Det är som en open source-lösning i bokform. Nu kan alla måla med Habos färger. Att boken dessutom heter Colours of Habo men har helvitt omslag är en kul och ironisk twist, säger Joakim Nådell.

Något att vila ögonen på

– Boken är skapad dels för Habo-borna som kan få se sin egen plats med någon annans ögon. Men den är också tänkt som en inspirationsbok för vem som helst som tycker att det är roligt att titta på vackra bilder. Det ska vara något skönt att vila ögonen på, säger Anna Österlund.

Boken finns till försäljning hos ett antal butiker i Habo med omnejd och online på coloursofhabo.tictail.com.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.