Guidad matvandring genom Jönköping

Från kebabpizzor till finmiddagar – på ‘Guided Food Walk’ i Jönköping får deltagare prova maträtter på många olika ställen. Under kvällen varvas god mat med umgänge och guidning av staden. Jmini fick en exklusiv chans att följa med.

Patrik Hertelendy på Wellness Travel står bakom konceptet till matvandringar i Jönköping. Det går ut på att ett sällskap besöker flera olika restauranger under en kväll. Deltagarna förbokar en plats och kvällen kombinerar smakupplevelser med umgänge och guidning.

– I första hand handlar det om att visa upp staden. Jönköping är ändå Sveriges femte restaurangstad, berättar Patrik.

Brandon Curriston från Florida hjälper till att guida engelsktalande deltagare. När Jminis reporter ansluter sig till gruppen på Vox Hotel visar det sig dock att den här kvällens sällskap alla är svenskar.

– Jag är glatt överraskad att det är så många lokala deltagare som kommer för att utforska sina omgivningar, säger Patrik. 

Kväll full med överraskningar

På Vox Hotel bjuds deltagarna på lokal dryck från Rudenstams och maträtten är burrata med tomater från Habo, basilikaolja och surdegskrutonger. 

Före hotellbesöket har sällskapet redan besökt andra ställen. Vilka restauranger som besöks varierar stort från gång till gång. Säkert är att det bjuds på flera överraskningar under kvällen. När sällskapet ätit upp på hotellet får vi alla åka hiss upp till hotellets lyxigaste svit. 

– Det kostar tiotusen kronor att hyra det här rummet för en natt, berättar Johanna Hasselgren på Vox Hotel, men tillägger att hotellet har gott om billigare alternativ också.

”Roligare än att bara käka middag”

Ylva och Henrik Olesen från Norrahammar är två av deltagarna i kvällens sällskap. De har valt att fira sitt åttaårs-jubileum genom att vara med på matvandringen. 

– Det här är roligare än att bara gå ut och käka middag, säger Henrik Olesen medan vi går från Vox Hotel mot nästa destination Rådhusparken. 

Lena Jarl Dahlnér och Håkan Dahlnér berättar att de kom hit från Borås för att träffa andra och äta gott. 

– Visst har vi varit i Jönköping förut, men inte på det här sättet med både mat, umgänge och guidning. Det är kul att ha med både folk från stan och utifrån, säger Lena Jarl Dahlnér.

Från hotellrestaurang – till picknick i gräset

I Rådhusparken väntar ännu en överraskning. Här har Thea, Fanny och Jakob från Kulturhuset dukat upp med picknick i solen på en stor matta.

Det bjuds på vegetarisk lasagne och dessert som Kulturhusets frivilliga själva har lagat. Patrik Hertelendy berättar om parkens och Jönköpings historia medan kvällssolen fortsätter att lysa på det glada, och nu mätta, sällskapet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.