Möbelföretaget fälls- ska betala 20 000 till staten

Ett möbelföretag i Jönköpings kommun dömdes under torsdagen i Jönköpings tingsrätt att betala 20 000 kronor i företagsbot till staten då de inte har följt arbetsmiljölagen.

Föll och skadade sig
Det var efter en arbetsplatsolycka sommaren 2014 vid då en tillfälligt anställd för företaget föll cirka två meter från en trappstege i samband med arbete på företagets fasad. Den anställde fick frakturer på tre revben och blåmärken.
Företaget anmälde aldrig arbetsplatsolyckan till Arbetsmiljöverket.

Saknade rutiner
Vid en inspektionskontroll genomförd av Arbetsmiljöverket den cirka en månad senare framkom det att företaget saknade rutiner för anmälan av inträffat olycksfall.

Trodde polisen skulle göra det
Företagets VD anmäldes aldrig olyckan till Arbetsmiljöverket eftersom polis på platsen skulle upprätta en rapport och att företaget vid behov skulle informeras om vad som vidare skulle ske i ärendet. Han frågade polisen om han som företrädare för företaget behövde vidta någon åtgärd. Han fick då ingen information om att företaget skulle anmäla olyckan till Arbetsmiljöverket. Han kände dock till skyldigheten att anmäla, men trodde polisen skulle åtgärda detta.

Tingsrätten utdelade lägre bot
Åklagaren hade yrkat på att möbelföretaget skulle betala 25 000 kronor, men tingsrätten anser att företagsboten ska vara något lägre och därför landar den på 20 000 kronor. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.