Spararna har nytt vapen i Habo Finanshärvan

Habo Finanshärvan är åter på tapeten. Nu genom strid mot KPMG och med hjälp av tidigare Säpopolisen Lars-Ove Wennblom.

Intresseföreningen för spararna i Habo Finans frågade konsulten och tidigare säpopolisen Lars-Ove Wennblom om han kunde företräda dem.
 Wennblom, som i vanliga fall hjälper större företag med etiska mål, tackade ja.
– Skälet till att jag engagerar mig i detta är att det här är ett solklart fall. Det är bara att läsa innantill i domslut från tingsrätten, hovrätten, förvaltningsrätten och revisorsnämnden. Utifrån etiska skäl är det helt klart att man ska ta sitt ansvar och vi kommer inte att ge oss, säger Lars-Ove Wennblom till SVT Nyheter Jönköping.

Revisor fick varning
KPMG hade en revisor i Habo Finans. Denne fick varning av revisorsnämnden. Han hade ”allvarligt åsidosatt sina skyldigheter som revisor”.
Detta beslut fastställdes sedan av förvaltningsrätten.
Vd:n, Peter Rosendahl, för Habo Finans fick fem års fängelse för grovt bedrägeri. Han fick även näringsförbud under åtta år. Något åtal väcktes aldrig mot KPMG.

Hoppas på förlikning
Spararna, som gick miste om över hundra miljoner kronor, fick dela på konkursboet, 27 miljoner kronor.
Genom Wennblom hoppas spararna på att få till en förlikning med KPMG. Wennblom tror att man kan lyckas då etik och moral är viktigt för företag att leva upp till.
KPMG anser dock, enligt kommentar till SVT Nyheter Jönköping, att deras revision inte ”har något orsakssamband med att Habo finans försattes i konkurs”.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.