ARN var på konsumenternas sida

Två personer som är boende i Jönköpings kommun har anmält två olika företag till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nu har granskat de båda ärendena. 

En kvinna har begärt ersättning med 5.000 kronor vardera till henne och hennes medresenär. En resa till Kina blev inte alls som de hade tänkt sig. Kvinnan klagar på gudingen var bristfällig och att den utlovade konserten var i själva verket bara var ett genrep. Under genrepet satt dessutom flera av orkestermedlemmarna och sov, skriver Jnytt. 

Saknar grund och sanning
Från resebyråns sida säger man att dessa anklagelser saknar grund och sanning. Man menar att resenärerna fått allt som beställts och vad man har kommit överens om.  

ARN beslutade att det ansvariga företaget nu bör kompensera kunden. Man bedömer att resan inte motsvarade förväntningarna. ARN rekommenderar att resebyrån ersätter kvinnan och hennes medresenär med 1.500 kronor vardera. 

Köpte begagnad bil av bilfirma
Det andra ärendet som ARN lämnar sitt tycke i rör en man som är missnöjd med ett bilköp. Han köpte en begagnad bil från en bilfirma. Efter köpet fick bilen problem med växellådan, motorlampan började lysa och pratikelfiltret, skriver Jnytt. Enligt anmälaren står det ”Privatköp av bil” på kvittot och hävdar att det är ett sätt för företaget att undgå ansvar. Mannen begär att felen kostnadsfritt rättas till eller att bilfirman köpet tillbaka bilen för samma summa som den såldes för. 

Befintligt skick
Från bilfirmans sida motsätter man sig anmälan då de anser att bilen såldes i befintligt skick och hade då en fullt fungerande motor och växellåda. Man menar vidare att köparen visste att bilen såldes av en privatperson. 

I detta fall bedömer ARN att ärendet ska bedömas utifrån konsumentköplagens regler. ARN rekommenderar att företaget kostnadsfritt avhjälper felen eller att låta ett annat företag göra det. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.