Facket rasar mot arbetarnas villkor vid ”Torpa Tower!”

Det lettiska byggbolaget hotas med skadestånd från fackförbundet byggnads. Man anser att byggbolaget begått kollektivavtalsbrott. UPB är underentreprenörer och har anlitats för att bygga höghuset i Munksjöstaden, av Jmini även kallat Torpa Tower. 

Det lettiska byggföretaget UPB har skrivit på ett kollektivavtal som nu Byggnads anser att de på flertalet punkter brutit mot, efter att ha granskat arbetsförhållandena hos de utländska byggarbetarna. 

Lönerna är för låga
– Lönerna ser inte ut att stämma. De ligger alldeles för lågt enligt våra avtal och de har brutit mot anställningsformerna enligt vårt avtal, säger Stefan Stavander som är ombudsman på Byggnads i Jönköping till P4 Jönköping. 

Byggarbetarna som jobbat med bygget får enligt Byggnads granskning en timlön på ca 100 kronor, vilket är hälften av vad de egentligen skulle ha. 

Gärahovs bygg är de som anlitat lettiska UPB med motiveringen att det är svårt att få tag i tillräckligt många kvalificerade svenska byggarbetare.

Tidigare fall av brott mot avtalen
UPB har tidigare tvingats att betala skadestånd på begäran av Byggnads. Detta på grund av att de vid flertalet tillfällen brutit avtalen vid byggjobb runt om i Sverige. Byggnads är nu beredda att driva ärendet vidare till högsta domstolen om så skulle behövas.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.