Man frias i hovrätten från att ha våldtagit sovande kvinna

Det var i mars förra som den då 29-årige mannen från Huskvarna dömdes till två års fängelse för våldtäkt. Ärendet överklagades och Göta hovrätt och idag meddelade rätten sin dom- mannen frias helt. 

I januari 2014 ska den nu 30-årige mannen ha våldtagit en kvinna i Huskvarna i samband med en efterfest. När festen var slut la sig alla för att sova och kvinnan som våldtogs och den dömde mannen låg i två separata rum. Men efter en stund vaknade kvinnan till och kände en obehagskänsla. Hennes trosor var borttagna och låg sönderrivna på golvet. Hon kände också med handen mot sitt underliv och kände att hon var alldeles blöt. Hon väckte en vän som befann sig i samma hus och denne kunde bekräfta hur hon var helt blöt mellan benen. Polis kallades till platsen.

Sönderrivna trosor och blött underliv
Mannen som misstänktes för våldtäkten och som sedan dömdes i tingsrätten berättar att han var mycket berusad och att han blev nedbäddad i en soffa i en av de som var på festen. Kvinnan som bäddade ner honom tog sedan en sömntablett och somnade sedan och blev väckt av kompisen som berättade att hon var blöt mellan bena. Kvinnan som tog sömntabletten var förtvivlad över vad hennes kompis hade varit med om och att hon själv inte hade kunnat förhindra det.

Kan bevisa att det var han
Två män var på festen, men båda nekade till att de skulle ha våldtagit kvinnan. Men efter provtagning och undersökningar kunde man konstatera till nästan hundra procent att det var 30-åringens sperma som det fanns spår av i kvinnans underliv.

Fängelse och stort skadestånd
Tingsrätten fann kvinnas berättelse trovärdig och då hon befann sig i en särskilt utsatt läge, då hon låg och sov och dessutom var berusad dömde man mannen till två års fängelse och över 115 000 i skadestånd. 

Åklagaren ville ha strängare straff
Men ärendet överklagades av åklagaren som ville se skärpt straff och Göta hovrätt tog upp fallet och idag föll domen. Men straffet blev inte högre- tvärtom. Hovrätten friar nämligen den 30-årige mannen helt och hållet från misstankarna om våldtäkt. Det för att det inte har kunnat bevisas att kvinnan befann sig i ett särskilt utsatt läge. Dock skriver hovrätten i sin dom att mannen och kvinnan hade ett samlag, då man har kunnat finna spår av hans sperma i och på hennes kropp. 

Ifrågasätter kvinnas berättelse
Hovrätten menar att det går att ifrågasätta om kvinnan verkligen sov som hon menade att hon gjorde och att det skulle vara märkligt om hon hade kunnat sova sig igenom hela samlaget. 
Att hennes trosor var sönderrivna och inte heller skadan på målsägandens trosor talar med någon särskild styrka för att målsäganden sov vid samlaget. 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.