Dubbelmördaren Zoran Radovanovic inför rätta i hovrätten

Idag inleds hovrättsförhandlingarna i fallet med dubbelmördaren Zoran som tidigare i år dömdes till livstids fängelse för två fall av dubbelmord. 

Domen angående dubbelmorden i Hökensås har överklagats och det är detta fall som tas upp i hovrätten idag. 

I tingsrätten dömdes Zoran Radovanovic till livstids fängelse och till att betala skadestånd på över 11,6 miljoner kronor till de 32 målsägandena. 

Nu klockan 10:00 inleds förhandlingarna och Jmini är på plats i Göta hovrätt och rapporterar löpande under dagen. 

10.00
Zoran Radovanovic sitter stel och med en fokuserad blick ner i bänken, när hovrättens ordförande går igenom åtalspunkterna från tingsrätten. Ordföranden berättar att Radovanovic i sitt kapitalförvaltningsbolag vilselett kunder att investera i värdepapper, men sedan själv tagit dessa pengar-  5,7 miljoner.

10.15
På plats är som vanligt under en hovrättsförhandlingar, tre domare och två nämndemän. Åklagarna Pernilla Törsleff och Anders Brokelind är på plats i salen. Åklagare Törsleff håller just nu en sakframställan.
– Vi påstår att Zoran har haft ett ekonomiskt motiv bakom de här brotten och stod i skuld på 5,7 miljoner kronor till sina kunder, säger Thörsleff. 

Redan vid det första förhöret medgav han att han hade ihjäl paret i Norrahammar, berättar Thörsleff. 

10.29
Jönköpingspolisen tog över förundersökningen i Hökensås, trots att mordplatsen ligger i Västra Götaland och tillhör polisområde Skaraborg. Anledningen till att de tog över förundersökningen var att polisen misstänkte att det fanns kopplingar mellan dubbelmordet i Norrahammar och Hökensås. Den då nedlagda förundersökningen som polisen i Skaraborg hade lagt ner, tog Jönköpingspolisen alltså upp på nytt. 

– Vi menar att det inte är någon tillfällighet, det är samma gärningsman och samma tillvägagångssätt i båda de här fallen. Omständigheterna är så lika, säger Thörsleff. 

10.34
Likheterna är bland annat att de båda mördade paren har en koppling till Radovanovic och båda paren undrade vad deras pengar hade tagit vägen och därmed sökt upp Radovanovic.

Radovanovic hyrde också en bil i båda fallen vid tidpunkterna för när paren mördades och dessutom inhandlade han liknande varor, som kofot, basebollträ, soppsäckar, tändvätska mm. 

Privat ska Radovanovic har spenderat 3,2 miljoner kronor och detta är alltså pengar från bland annat de två mördade paren. 

10.47
Just nu hålls en paus på cirka tio minuter.

11.01
Förhandlingarna återupptas och åklagare Thörsleff går nu igenom Norrahammarsfallet och domen där. 

Paret i Norahammar var kunder till Radovanovic först i företaget Acta och sedan i bolaget Vestigo.
Mannen i Norrahammar anlitade Radovanovic för att han skulle investera en del av hans kapital. 

11.06
Dagen före brottsdagen köpte Radovanovic ett basebollträ på Inter Sport i Jönköping. Åklagarna menar att köpet av basebollträet är en del av förberedelserna inför mordet. Dessutom bokade han ett rum på ett hotell i Norrköping, dit han skulle fly efter mordet i Norrahammar. 
Samma dag som mordet skulle genomföras köpte han fyra flaskor tändvätska av märket Landmann på K-Rauta. 
Han hyrde också en hyrbil, trots att det inte var något fel på hans privata bil. Åklagarna menar att han hyrde bilen just för att han skulle begå mordet i Norrahammar.

11.09
Med sig till Norrahammar hade han räckmackor och en flaska Champagne, varor som han köpte tidigare under dagen. Dessutom hade han en sportbag med sig och väskan låg det bland annat ett basebollträ. 

11.12
Mannen i Norrahammar gick på mordkvällen vid 20-tiden in på sin internetbank, när Radovanovic är med. Åklagarna menar att mannen ville visa Radovanovic att Zoran var skyldig honom pengar. I den här vevan ska Radovanovic ha tagit fram ett basebollträ av aluminum och slog honom fler gånger. 

11.14
Radovanovic väntade sedan på att frun skulle komma hem och sedan slår han även henne med basebollträ. Hon avlider inte av skadorna, utan dör sedan av röken från den brand som Radovanovic sätter igång.

Efter detta sätter sig Radovanovic vid 22-tiden i sin hyrbil och åker till hotellet i Norrköping. 

11.20
Thörsleff visar den film där man kan se när Radovanovic köper tändvätska på K-Rauta.

Radovanovic hyrde bilar båda de dagar som de två olika paren blir mördade. Radovanovic själv menar att han ska ha haft fel på sin egna bil, men vid undersökning visar det sig att det inte alls är något fel på hans privata bil. 

11.27
Frun i Norrahammar anländer till villan där hennes make ligger mördad vid 21.30-tiden och då väntar Radovanovic på henne och slår henne med ett basebollträ tills hon är medvetslös. 

Strax före klockan 22 på mordkvällen lämnar Radovanovic villan och då ska han stunden innan ha tuttat på huset. Och ganska exakt vid 22 på kvällen går brandlarmet och då ska branden var fullt utvecklad i villan.

11.33
Åklagare Thörsleff visar de bilder där man ska ha funnit det mördade paret i deras villa i Norrahammar. Radovanovic rör inte en min när bilderna visas upp i rättssalen. 
Inte heller de blodigaste bilderna som visas upp, får den dömde dubbelmördaren att reagera. 

11.39
I köket finner polisen när de går igenom huset Champagneflaskan som inte var öppnad och fyra förpackningar med räkmackor, varav två var uppätna.

11.44
När polisen gör husrannsakan på Radovanovics kontor finner man bland annat den kofot som ska ha använts när han återvände till villan i Norrahammar cirka en vecka efter mordet. 

– Vad jag vill visa är den brutalitet som Zoran visade under det här mordet och den stora mängd blod som fanns i villan, säger Thörsleff. 

12.06
Kammaråklagare Brokelind visar upp mordvapnet som användes för att slå ihjäl makarna i Norrahammar- basebollträet i aluminum.

Rätten tar nu lunch och förhandlingarna återupptas 13.30

13.31
Hovrättsförhandlingarna återupptas

13.33
Nu framför kammaråklagare Anders Brokelind bevisningen i ärendet Hökensås. Han påstår att det är Radovanovic som har haft ihjäl paret i deras sommarhus i Hökensås. Han menar också att han ska ha hjort detta med en kofot.

13.36
Brokelind berättar att paret i Hökensås tidigare bott grannar med Radovanovic och att de brukade hjälpa varandra med diverse sysslor. 

13.47
I sommarvilla i Hökensås hade makarna med sig sin hund, även den brann inne.

Brokelind menar att det inte är speciellt konstigt att man inte har kunnat fastställa några dödsorsak, då hela villa var nedbrunnen till grunden. 

Sommarvilla var i mycket gott skick och hade renoverats när branden sattes igång.

13.59
Vid ett förhör visade det sig att en brandhund hade sökt brandfarlig vätska på den här platsen. Men detta hade inte rapporterats vidare till ansvarig brandtekniker och var därför inte med i förundersökningen. 

– Man kan inte säga något om dödsorsaken, för det fanns så få kroppsdelar kvar och det som fanns kvar visade på att de var kraftigt skadade av brand, säger Brokelind. 

14.06
Trots att brandorsak och dödsorsak för makarna, anser åklagare Brokelind att det är Radovanovic som har mördat paret genom att först slå ihjäl dem och sedan satt eld på huset. 

– Visst verkar det fullt osannolikt, han beskrivs som en hjälpsam och mycket snäll person, men jag menar att vi kan se vad som har hänt i Norrahammar. Vi har ett scenario som går att bestämma ganska väl. Men jag påstår att Zoran har tagit emot 800 000 kronor för förvaltning åt makarna, säger Brokelind.

2003 sålde makarna ett hus i Portugal och det är dessa 800 000 kronor som de fick ut efter att ha sålt huset och det är dessa pengar som Radovanovic skulle förvalta. 

– Mitt påstående är att de här pengarna har Zoran lagt beslag på själv. Det finns inga dokument på att pengarna ska vara insatta någon stans, säger Brokelind.

– Vi har förgäves försökt förmå kollegor att prata med banker för att få fram kontoutdrag, men vi har inte lyckats, säger Brokelind. 

14.24
Brokelind går nu in och talar om vilka kontakter och när Radovanovic har haft med det mördade paret i Hökensås. 

Brokelind menar att paret har gjort flera försök att få ut sina pengar, men att Radovanovic har kommit med flera undanflykter. 

14.29
Rätten tar en kort paus.

14.43
Rätten återupptar förhandlingarna.  

Brokelind tar upp kalenderhändelser som Radovanovic har antecknat. Där står beskrivit när, var och hur han ska träffa paret som mördades i Hökensås. 
– Man kan konstatera att de hade regelbundna kontakter under året, säger Brokelind.

I Radovanovics dator har de hittat två mejl från kvinnan Hökensås och där skickar hon över bland annat kontonummer.

14.52
Radovanovic reagerar när Brokelind radar upp de samtal han ska ha haft med makan i Hökensås och ställer någon kort fråga till sin advokat, Leif Silbersky. 

Makarna i Hökensås har kontakt med Radovanovic under vinter och vår (fram tills de hittas döda) 2015 för att de är i desperat behov av pengar då de har flera större fakturor de ska betala. 

14.58
Radovanovic har vid flera tillfällen lovat makarna sina pengar, men de får dem inte. De bestämmer möte den 9 mars 2015 i deras sommarhus i Hökensås och efter det är de inte längre vid liv.
– Min uppfattning är att Zoran inte har några pengar och han är rädd att bli avslöjad som bedragare och svindlare.
Silbersky avbryter och menar att Brokelind går in på saker som han först som åklagare ska ta upp vid en slutplädering. 
Brokelind fortsätter att berätta om Radovanovics kontakter med makarna. 

15.02
Att mötet ska ha skett i deras sommarvilla i Hökensås den 9 mars 2015 har bekräftats av parets dotter, då hon har haft kontakt med sin moder och modern berättar att Radovanovic ska komma på besök.

– Zoran hyr under morddagen en bil och jag menar att han gör det för att han inte vill synas med sin privata bil som är stor, svart och av modellen BMW, säger Brokelind.

15.07
Vid 15-tiden köper Radovanovic silvertjep, tändvätska, kofot med mera på K-Rauta i Jönköping. Detta alltså bara timmarna innan han besöker paret i Hökensås.

– Det framgår att Zoran har befunnit sig på vissa platser vid vissa klockslag när vi undersöker hans mobil och gör en bastömning, säger Brokelind.

Man har kunnat se att Radovanovic har varit i Hökensås eller i närheten, då hans mobil sänder signaler från masten i närheten. Och detta vid 20.30- snåret, den kväll då paret bränns inne.

Vittnen berättar att de ska ha känt röklukt och hört smällar. Det är alltså personer som bor i området där paret har sin stuga, som uppger detta i förhör.

15.12
Efter besöket i Hökensås har han varit i Gränna, han påstår att han har åkt dit tillsammans med makan i Hökensås, men att de har åkt i varsin bil. Syftet var att de skulle hålla ett möte där de skulle diskutera ekonomiska råd.

15.25
– Vi vet att Zoran kommer till Hökensås vid 20-tiden den 9 mars, det har han sagt själv. Han är väntad och han har med sig en bag, men han säger att den ligger kvar i bilen och i den säger han att det ska ligga träningskläder. Men jag påstår att han mordvapen där i och att han tar med sig den in, säger Brokelind. 

Silbersky avbryter Brokelind och säger:
– Jag har suttit tyst här länge, men detta är ju plädering, det han säger, menar Silbersky.  

15.43
Brokelind påstår att Zoran har inhandlat dessa föremål, som kofoten för att begå dessa brott och brottet begår han för att han har spenderat deras pengar. Pengar som de länge har bett om att få tillbaka. 

– Efter händelsen den 9 mars, då jag påstår att ett mord har inträffat, sker också ett möte den 15 mars på barnen till makarnas begäran, säger Brokelind. 

14.45
Är åklagaren inne på sin pläderingen igen?, säger hovrättens ordförande. 
– Jo jag har fått kritik för det. Men det är svårt?, svarade Brokelind och frotsätter berätta om mötet den 15 mars. 

– Av mötet framgår det att Zoran ska betala pengar till barnen, säger Brokelind (makarna i Hökensås barn, alltså)

– Sammanfattningsvis påstår jag att Zoran har tagit livet av makarna, att det var planerat och att motivet var ekonomiskt, säger Brokelind.

Brokelind vill också att rätten vid något tillfälle ska kolla på kofoten som han menar att Radovanovic ska ha använt i fallet Hökensås. 

15.53
Nu över till Radovanovics försvarare, Leif Silbersky: 
– Jag lovade hålla mig mycket kort om jag skulle säga något idag, och det tänker jag göra, säger Silbersky.
Silbersky poängterar att de yrkade på att Radovanovics döms för grov förskingring och inte grovt bedrägeri, men att tingsrätten gick på åklagarnas linje.

15.55
Slut för idag, tack för idag. Rätten återupptas igen på tisdag nästa vecka klockan 09.00

 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.