Sveriges Domstolar varnar för bluffmejl

De senaste dagarna har falska mejl och falska sms skickats som ser ut att ha domstolar som avsändare. De handlar om att man ska inställa sig till förhandling samt klicka på en länk. Nu varnar Sveriges Domstolar

Klicka inte på länken som finns i mejlet eller smset, meddelandena är falska och har inte skickats från Sveriges Domstolar. Om man klickar på länken riskerar man att få ett virus på sin tekniska utrustning som i sin tur låser enheten. 

Klicka inte på länken
– Man ska absolut inte klicka på länken, säger informationssäkerhetschefen Håkan Sonesson på Domstolsverket i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.
– Öppnas det leder det till en skadlig kod där man blir uppmanad att betala pengar. Det här är ju de kriminellas nya sätt att tjäna pengar, fortsätter Håkan. 

Dålig svenska
Kännetecken för meddelandena är att de är skrivna på dålig svenska och har inte dom.se som avsändare. Myndigheten varnar för att du inte ska öppna e-post som ser misstänkt ut. 

Skickar alltid kallelser via brev
Sveriges Domstolar påpekar att de aldrig skivar ut kallelser till personer via mejl eller sms. Det sker alltid via brev. 
– Det är bra att känna till att vi aldrig kallar personer till förhandling via sms eller e-post utan det sker alltid brevledes, säger Håkan Sonesson.

Okänt antal drabbade
Det är oklart hur många som är drabbade av dessa bluffmeddelanden. Domstolsverket har fått flera samtal från domstolar över landet som i sin tur blivit kontaktade av drabbade personer. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.