Frikänns från grovt rattfylleri – går inte att bevisa att han körde

Mannen från Gislaveds kommun åtalades i mars månad för grovt rattfylleri efter att provtagningen visat att han hade 1,62 promille alkohol i blodet. Dessutom färdades han i en bild och enligt åklagaren var det han som körde bilen. Men tingsrätten finner inte tillräckliga bevis för att fälla mannen för brott och därför frikänns han helt och hållet från brottsmisstanken.  

Mannen som idag är 20 år gammal, har berättat hur han i början av december förra året, hade varit på ett julbord och där druckit alkoholhaltiga drycker. Efter julbordet hade en tjejkompis kört runt honom i hans egna bil och vid 23-tiden den aktuella kvällen beskriver hans sig som ”full”. 

Skulle besöka exet
I samband med att han blivit hemkörd av tjejkompisen och var berusad, fick han en ”fix idé” att åka hem och beska sin exflickvän för att reda ut några saker. Men då han var berusad och inte i tillstånd att köra, ringde han en annan kompis som genast kom och hämtade honom. 

Såg hur någon lös
Efter besöket hos exflickvännen, kom han ut arg till bilen där hans kompis satt och väntade. Han och exet hade bråkat.
På väg från exflickvännen behövde 20-åringen stanna för att lätta på blåsan. Han gick ensam ut i mörkret och såg då hur någon började lysa med en ficklampa och han förstod vem det var. Enligt honom själv hade han fått reda på att mannen med ficklampan var arg på honom. 

Satte sig i baksätet
När han kom tillbaka till bilen efter någon minut satte han sig återigen i baksätet, där han suttit tidigare. Han ville att kompisen skulle köra honom till exet igen, vilket han gjorde.

Lyssnade på musik
Kompisen lämnade sedan bilen och tog då med sig de nycklar som suttit i tändningslåset. Han vet att kompisen, när han lämnat bilen ringde till ytterligare en kompis som fick komma och hämta honom. 20-åringen själv satt kvar, men flyttade från baksätet, fram till förarsätet och började lyssna på musik. 

Vaknade av polisen
Han tog sedan fram bilens reservnycklar, som låg i handskfacket. Innan han somnade hade han tagit ur nycklarna och lagt dem på passagerarsätet. Han vaknade av att polis kom till platsen. Efter att ha varit på polisstationen och sjukhus för provtagning körde hans exflickvän hem honom i hans bil. 

Gjorde en säkerhetsåtgärd
Kompisen som körde den berusade 20-åringen har i stort sätt uppgett samma historia från kvällen. Kompisen såg också till, genom att ta med bilnycklarna, att 20-åringen inte kunde sätta sig och köra bilen, men kände inte till att mannen hade reservnyckel i bilen. 

Såg 20-åringen
Mannen som lyste med ficklampan och som enligt utsago också var irriterad sedan tidigare på den berusade 20-åringen, har lämnat andra uppgifter om vad han bevittnat. Han menar att han sett en person som hängde över ratten på bilen och att någon klev ut ur förardörren och sedan gick mot hans hus. Han kunde då se att det var den berusade 20-åringen som han var osams med. 

Gick runt huset
Mannen med ficklampan menar också att den berusade 20-åringen gick runt i hans trädgård och att han och hans sambo sett att det var just han som sedan startade bilen och åkte därifrån. Men han har också berättat att han var förvånad över hur normalt 20-åringen körde med tanke på att han var så berusad. 

En regnig natt
Rätten anser att det inte finns skäl nog för att fälla den 20-åriga mannen. Då både hans och kompisen berättelse stämmer bra överens. Tingsrätten menar också att mannen med ficklampans berättelse inte är stark nog för att fälla 20-åringen. För under den här natten regnade det och blåste kraftigt, vilket innebär att det vilket sannolikt försvårat möjligheten att göra säkra iakttagelser. Mannen berättade också hur han blev förvånad över hur bra och stabilt 20-åringen körde med tanke på hur pass alkoholpåverkad han var. 

Hellre fri än fälla
Rätten anser därmed att det inte går att fälla den 20-årige mannen för grovt rattfylleri. Beviskraven som krävs för fällande dom är inte uppfyllda. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.