Skandinaviskt projekt ska minska fästingburna infektioner

Projektet har beviljats drygt 40 miljoner kronor från EU och leds av Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samt norska Sørlandet Sykehus Helseforetak (HF).

– Detta är ett av de största forskningsprojekten om fästingar och fästingburna infektioner i Skandinavien under de senaste åren, säger projektledaren för ScandTick Innovation, Per-Eric Lindgren, forskningsledare i mikrobiologi vid Medicinsk diagnostik i Region Jönköpings län och professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Det huvudsakliga målet för forskningsprojektet är att reducera antalet fästingburna infektioner hos såväl människor som hos produktions- och sällskapsdjur samt att lindra/bota dem som fått fästingburna infektioner.

– För forskargruppen här i Jönköping är det oerhört stimulerande att vi fått en så betydande position i projektet, både i projektledningen och i samordningen av delprojekt med fokus på diagnostik, rapportering av sjukdomsfall samt utveckling av läkemedel och vaccin, säger Anna J Henningsson, mikrobiolog och infektionsläkare vid Länssjukhuset Ryhov.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.