95-årig kvinna fick vänta 10 timmar på akuten

En kvinna boende i Jönköping fick i slutet av sommaren föras till akuten av hemtjänstpersonal då hon hade en inflammation där antibiotikan inte bet.
Men när hon väl befann sig på plats på akuten, fick den äldre kvinnan vänta i tio timmar innan hon kunde köras hem igen.
– Det låter otroligt att hon ska ha fått vänta i tio timmar på att få träffa en första sjuksköterska och bli triagerad/alternativt /att få en första bedömning av en sjuksköterska, säger Britt-Marie Persson, biträdande verksamhetschef på akutkliniken på Ryhov.

Hemtjänstpersonal vittnar om akutens brister
En anställd på kvinnans hemtjänst berättar för Jmini att hen anser att den 95-åriga damen borde ha fått läggas in över natten på sjukhuset, då tidigare medicinkurer inte fungerat.
Istället lät de kvinnan åka hem samma kväll och hon fick vara kvar hemma alldeles ensam. 

Ryhov dementerar
Först vid tiotiden på kvällen vara kvinnan hemma igen i sin bostad, då efter att ha spenderat hela dagen på akuten på Ryhov.
– Jag kan inte gå in i det enskilda ärendet, men jag betvivlar att hon ska ha varit där väntat på första bedömningen i tio timmar, säger Britt-Marie Persson.

Britt-Marie Persson fortsätter med att redogöra för akutens rutiner och förklarar att alla träffar en receptionist där denne registrerar varje person som söker vård. 
– Sedan får patienten sätta sig ner i väntrummet om det inte är så att patienten klagar över bröstsmärta, för det kan vara farligt och då tar vi in dem, det kan handla om hjärtinfart exempelvis. Redan där har vi ju en sållning, förklarar Persson. 

Vårdens prioriteringssystem
Sedan blir patienten uppropad och får träffa en sjuksköterska och där gör vi en bedömning av hur länge patienten kan vänta innan denne måste träffa en läkare och vilken läkare patienten ska träffa. Vi tar blodtryck, kollar andning och om patienten har ett högt blodtryck så registeras patienten som röd, vilket innebär att den är högprioriterad och får träffa en läkare direkt, oavsett vad denne söker för, menar Persson.

– Det är ett system som används på nästan alla akutmottagningar i Sverige, RETTS, förklarar hon.

Men är det rimligt att en person på 95 år ska behöva vänta så länge? 
– Naturligtvis är det inte rimligt att någon så pass gammal ska få vänta en alldeles för lång tid. Men vi går efter det här systemet för att se hur brådskande det är. Men vi brukar i regel se till att den som är rätt gammal får komma intill till läkare först om tillståndet för andra patienter tillåter detta, att någon inte är ” sjukare”. Det kan säkert ha skett att man får vänta så många timmar innan läkaren meddelar sin bedömning, men inte innan man får träffa någon som helst sjukvårdspersonal, säger Britt-Marie Persson. Väntetiderna är dock ett stort problem på grund av den ökande tillströmningen av patienter och för låg bemanning på Akutmottagningen Ryhov.  

Vi behöver nu dig. Har du erfarenheter av en vård under all kritik? Har du blivit behandlad illa? Eller har du en vän eller en familjemedlem som har råkat illa ut på grund av den svenska vården, tveka då inte att höra av dig till Jmini. 

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.