Färre drabbas av hjärtinfarkt i Jönköpings län

Antalet personer som drabbas av hjärtinfarkt i Jönköpings län har minskat med 30 procent de senaste tio åren. Det visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden har sammanställt. En viktig orsak till minskningen är att hjärtforskningen har lett till bättre livsstilsråd och behandlingsmetoder.

– Det är oerhört glädjande att färre drabbas av hjärtinfarkt i Jönköpings län och vi vill bidra till att ännu fler får ett längre och friskare liv genom vår insamling till forskningen. Just nu pågår spännande forskning med målet att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Den positiva utvecklingen beror bland annat på forskningsbaserade livsstilsråd om rökning och kostvanor. Även behandlingsmetoderna vid högt blodtryck och höga blodfetter har blivit bättre tack vare forskningen. Det har dessutom bidragit till att många som redan har drabbats av en hjärtinfarkt inte drabbas igen.

– Vi har blivit mycket bättre på att förebygga en andra hjärtinfarkt i Sverige. Det beror framför allt på att sjukvården blivit duktigare på att använda forskningsresultaten i den uppföljande vården, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

I Sverige som helhet lever 1,8 miljoner människor med sjukdomar i hjärta och kärl. Hjärt-kärlsjukdom är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Samtidigt minskar antalet drabbade i många hjärt-kärlsjukdomar. I Jönköpings län drabbades 994 personer av hjärtinfarkt förra året, jämfört med 1 413 personer år 2005. Det är en minskning med 30 procent. För hela landet ligger minskningen under samma period på 26 procent.

Uppgifterna om antalet drabbade i hjärtinfarkt är hämtade från Socialstyrelsen statistikdatabas och har sammanställts av Hjärt-Lungfonden.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.