Världens mest moderna strålkanoner till Ryhov

Större lokaler, nya strålningskanoner och egen CT. Ryhov satsar stort på cancervården och räknar i och med detta att bli både säkrare och bättre.
– Vi kommer att ha världens mest moderna utrustning, säger Per Nordbrant, biträdande verksamhetschef på onkologkliniken.

Processen har varit lång, berättar Per Nodbrant. Redan 2010 såg man att det fanns ett behov av att öka kapaciteten för patienter med metastaser. Detta då antalet patienter ökar årligen.
– Det är en ökning med fyra till fem procent varje år. Så har det varit sedan 70-talet, berättar Per Nodbrant.
 2012 avsattes det medel för nya lokaler och strålningsutrustning. Arbetet kunde då börja. 
 Nu är lokalerna, en utbyggnad på 1800 kvadratmeter, färdigställd. De innehåller bland annat två nya strålningskanoner, som finns i så kallade strålningsbunkrar. Väggarna är två och en halv meter i betong.

Tre strålningskanoner
Sammanlagt kommer sjukhuset att ha tre nya strålningskanoner nästa år. Varje strålbehandlingsutrustning har kostat 20 miljoner kronor per styck. De tre kostar lika mycket, som de nya lokalerna. Tillsammans handlar det om en kostnad på 130 miljoner kronor.
 Den nya tekniken kommer att gynna de tusen patienter, som årligen strålas på Ryhov. De två största grupperna är personer med bröstcancer samt prostatacancer. Hälften av alla patienter kommer dit för att bota. Lika många kommer dit för att smärtlindra.
– För de med exempelvis skelettmetastaser är strålning smärtlindrande.

Egen CT
Den nya utrustningen handlar även om egen CT, datortomografi. Tidigare hänvisades patienter till röntgen för en CT, men nu när onkologen själva kommer att kunna utföra den, så kommer det att bli både säkrare och bättre för patienten.
– CT:n vi har på onkologen är mer specialbyggd. Den har en del finesser för strålbehandling.
 Per Nodbrant är glad över satsningen.
– Vi ökar nu både kvalitet och tillgänglighet med femtio procent.
– Det känns som en härlig julklapp till alla!
De nya lokalerna kommer att invigas den 11 januari.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.