Vården köper hotellrum för miljoner till patienter

Vården i Jönköpings län genomfört en stor upphandling på hotellrum för miljonbelopp de kommande åren. Detta som en följd av att sjukhusen specialiseras. 

Region Jönköpings län går mot specialisering av sjukhusen i länet vilket medför att patienter kan komma att få resa längre sträckor för att få vård. All vård kan inte finnas på länets samtliga tre sjukhus när vården blir allt er specialiserad, menar sjukhusledningen. Därför har en rad områden koncentrerats till ett av sjukhusen. 

Behövs övernattningsmöjligheter
Med längre resor behövs det övernattningsmöjligheter. Det billigaste för regionen är att hysa patienterna på hotell, skriver P4 Jönköping. 
Man uppger att enligt ansvariga för upphandlingen är ett hotellrum betydligt billigare än en vårdplats. Ett hotellrum kostar mellan 800-1000 kronor per natt medan en vårdplats kan kosta mångdubbelt så mycket. Sjukvården slipper dessutom att stå för resekostnaden men patienten betalar ingen extra avgift för hotellet. Anhöriga har möjlighet att bo på hotellen, men får då bekosta det själva. 

– Det nya nu är att vi gjort en upphandling för första gången på alla tre orterna så att den möjligheten finns, säger Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård till P4 Jönköping. 

Hotell i Jönköping, Eksjö och Värnamo
Patienter kan få bo på Savoy i Jönköping, Stadshotellet i Eksjö eller Scandic i Värnamo, visar avtalen som P4 Jönköping begärt ut. Antalet beräknade övernattningar är 1.300 per år i Jönköping och ungefär 50 per år i Värnamo och Eksjö. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.