Akut blodbrist i Jönköping- hjälp sjuka att få blod

Det var i tisdags vid 14-tiden som Blodcentralen i Jönköping ringde till en blodgivande kvinna i Jönköping och bad henne komma in redan samma dag och lämna blod eftersom de hade tömt lagret på just denna kvinnans blodgrupp. 

– Jag satt i soffan då de ringde. De undrade om jag kunde komma in redan samma eftermiddag och lämna blod då de hade tömt sitt lager på min blodgrupp. Det lät ganska akut. 
– Jag tycker att det är viktigt att lämna blod och tog mig därför dit för att hjälpa till, fortsätter kvinnan. 

Lagret var tömt
Någon eller några patienter hade under dagen tömt Blodcentralens lager på blod med blodgrupp B positiv. Dessa patienter kan även få blod från patienter med blodgrupp 0. 
– Istället för att ta av 0-lagret så ville vi bygga upp B igen, säger Madeleine Andersson, områdeschef för transfusionsmedicin i Region Jönköpings län.
Hon menar vidare att istället för att ringa till andra sjukhus så försöker man få sina egna blodgivare att hjälpa till vid akuta situationer. 

Lämnat blod i några år
– Jag har lämnat blod i tre eller fyra år nu, det är en så liten sak som kan göra en otrolig skillnad för någon annan. Det kan faktiskt handla om liv eller död, säger kvinnan till Jmini. 

Blodgivaren uppmanar alla som kan och får lämna blod att göra det. Många kan tycka att nålen man använder känns stor och skräckinjagande. 

– Alla som jobbar på blodcentralen på Ryhov är alltid så trevliga och glada. Mycket skickliga på att sticka, det känns nästan inget alls, säger blodgivaren. 
– Nålen kan tyckas stor och hemsk, men den känns i själva verket mycket mindre än ett vanligt blodprov på vårdcentralen, jag tror att denna nål är behandlad med något, typ silicon, för att den ska ta sig in i kärlet lättare, fortsätter hon. 

A och 0 är vanligast
A och 0 är de vanligaste blodgrupperna och de som således går åt mest och som flest givare har. Nu var det en lite ovanligare blodgrupp som det var brist på, B+ som ca 10 procent av befolkningen har. När man lämnar blog ger man av kroppens överskott. Hos en frisk människa återskapas detta blod inom några veckor och vanligtvis känner man inte av att man har lämnat blod. 

7.000 och välkomnar nya
I Region Jönköpings län finns det ungefär 7.000 blodgivare, men man vill hela tiden få nya blodgivare till sig.
– Vi får mycket nya blodgivare när vi har Blodomloppet under semestern, säger Madeleine. 

En akut situation som var snabbt övergående
I tisdags rörde det sig om en snabbt övergående kris och man lyckades snabbt fylla på sitt blodlager igen. 
– Det är så vi jobbar när vi behöver kalla in extra.
– Vi har inget överlager av blod just nu, mycket på grund av influensan. Är det mycket influensor så drabbar det även våra blodgivare och man måste vara frisk för att lämna blod. 

fakta

Vill du veta mer om blodgivning eller bli blodgivare själv så kan du läsa mer på geblod.nu

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.