Snart ser du ditt blodprovsresultat i datorn

Än så länge har cirka 30 500 länsinvånare har loggat in och läst sin journal via nätet. Igår slog man inloggningsrekord, men man räknar med att fler allt fler kommer att se fördelarna. Snart kommer nämligen fler uppgifter att finnas tillgängliga.

I februari förra året hamnade länsinvånarnas läkarjournal på Internet. Sedan dess har 30 500 länsinvånare läst sin journal. Inloggningsrekord var det igår. Då loggade 1 014 patienter in på sidan.
Inloggning sker på 1177 via e-legitimation. Där går det att ta del av journalanteckningar från den 1 juli 2014.

Mer patientinformation
Inga Jonzon Eriksson är projektledare för journaler på nätet i Region Jönköpings län. Hon tror att allt fler kommer att upptäcka fördelarna med att logga in i takt med att mer patientinformation kommer under året.
– Just nu kan man se anteckningar från aktuella vårdkontakter och vaccinationer, men det kommer snart att fyllas på med mer information, berättar Inga Jonzon Eriksson.

BVC och blodprovsresultat
I april, säger hon, kommer man att kunna ta del av BVC-anteckningar, blodprovsresultat kommer innan sommaren och läkemedelslista i höst. Innan året är slut kommer även psykiatrin att lägga ut sina anteckningar.
– Att få se sina blodprovsresultat tror jag det finns ett stort intresse för.

Hänsyn till barns integritet
Som vårdnadshavare kan man endast ta del av barnets journaler fram till barnet fyllt 13 år. Det beror på att man valt att ta hänsyn till barnets integritet.
– Det kan ju vara så att barnet ska kunna uppsöka ungdomsmottagning. Alla barn har inte bra kontakt med sina föräldrar. Man väljer att ta hänsyn till barnets integritet.

Men hur säkert är det att journalen ligger ute på nätet?
– Man loggar in på sin BankID. Det är samma säkerhet, som när man loggar in på sin bank. Det är säkert.
Just nu sammanställer Regionen en enkät kring patienternas syn på journaler via nätet. Hittills ser det lovande ut.
– Patienterna känner sig delaktiga.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.