Fotografering vid förlossningar ett växande problem på sjukhusen

På länets sjukhus har det blivit ett allt större problem med fotografering i samband med förlossningar. Region Jönköpings län har nyligen ändrat sina riktlinjer för att komma tillrätta med problemet. Det ska nu vara tydligare att tillstånd krävs.

Fotografering och smygfilmning har blivit ett allt större problem på länets sjukhus, särskilt i samband med förlossningar. Enligt Sveriges Radio har flera barnmorskor upplevt situationen som obekväm och i vissa fall blivit uthängda på sociala medier. 

– Jag upplever att det blivit mer fotografering, att man filmar mer och att man även tagit in proffsfotografer. Det har ökat, säger Jill Andersson, barnmorska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping till SR.

För att komma tillrätta med problemet har Region Jönköpings län ändrat sina riktlinjer i frågan. För att fotografera på sjukhusen måste personalen först tillfrågas.

– Vi såg behovet i och med den snabba utvecklingen av sociala medier. Det är ett förtydligande i riktlinjerna om att det krävs tillstånd, säger Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på Region Jönköpings län.

Enligt Ulvegard är många omedvetna om att sjukhuset inte är någon allmän plats. Något totalt fotoförbud är däremot inte aktuellt att införa.

– Det är helt orimligt med den samhällsutveckling vi har. Som förälder ska du kunna fota ditt barn. Dessutom måste media kunna fotografera på sjukhusen och ha en insyn i vår verksamhet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.