Med sol och semester kommer sjukdomar – Så skyddar du dig

Inför sommaren 2016 går nu Region Jönköpings län ut och informerar om aktuella infektionssjukdomar. Sedan tidigare har Jmini skrivit om att regionen uppmanar gravida att resa till zikadrabbade områden. Den uppmaningen står kvar.

Kondom och myggskydd
Då zikavirus sprids via myggor och även är sexuellt överförbar sjukdom, så bör alla som reser till drabbade länder att skydda sig från mygg samt använda kondom upp till en månad efter hemkomst. Vid misstänkt eller bekräftad infektion gäller det att använda sig av skydd under ett halvår.

Att bli smittad under OS i Brasilien är dock liten, enligt regionen. Det beror på att det då är torrt och myggburna infektioner, även malaria och denguefeber, inte förekommer i lika hög grad, som vid regn.

Bör vaccinera sig
Då är det värre med maginfektioner och influensa. Därför bör man, skriver regionen, se till att vaccinera sig.

Tarminfektioner ökar över lag under semestermånaderna. Därför uppmanas vårdinstanser att var generösa med provtagning. Samma uppmaning gäller om någon är orolig för att ha smittats av HIV.

Man uppmanar också att man bör undvika utomhusbad vid större sår. Man kan också skydda sår med tätt förband. Detta för att undvika badsårsfeber.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.