Allvarlig magsjuka sprider sig i Jönköping

Antalet fall av campylobakter-infektion har mer än fördubblats på ett år. Det uppger Region Jönköpings län, som nu går ut med tips om hur smittspridningen kan undvikas.

Under september och oktober 2016 drabbades cirka 130 personer av campylobakter-infektion i Jönköpings län. Det är mer än dubbelt så många som samma period förra året.

– Just nu vårdas flera patienter med allvarlig campylobakterinfektion på infektionskliniken, något vi inte varit med om på flera år, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Antalet fall har ökat kraftigt i hela landet.

– Orsaken till infektionerna är samma typ av campylobakter som ökar hos de stora producenternas kycklingar, framförallt hos färsk kyckling.

Folkhälsomyndigheten för en dialog med Livsmedelsverket och företrädare för kycklingnäringen för att minska smittspridningen.

– Men den viktigaste åtgärden är att vi konsumenter måste lära oss att hantera kycklingfilé på ett korrekt sätt så att vi inte sprider bakterierna på skärbrädor, knivar och händer till maträtterna vi serverar. Kycklingen måste dessutom vara väl genomstekt, den får inte vara rå i mitten, säger Iveroth.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.