Chocken: Vänsterpartiets oväntade SD-stöd

Sedan 2009 rekommenderar Sveriges kommuner och landsting, SKL, att omskärelse utförs i offentlig sjukvård.

I ett förslag vill Sverigedemokraternas i Region Jönköpings län stoppa manlig omskärelse utan medicinsk grund på länets vårdinrättningar. Förslaget får nu stöd av Vänsterpartiet, rapporterar Dagen.

I onsdags utbröt en het ordväxling i regionfullmäktige mellan Mikael Ekvall (V) och Jonas Magnusson (S).

Ekvall argumenterade för att det finns en stor likhet mellan manlig och kvinnlig omskärelse eftersom de nästan alltid görs i religionens namn. Han vill se ett förbud mot omskärelse av pojkar på nationell nivå och hävdade att det saknar betydelse varifrån förslaget kommer.

Magnussson, som också är ordförande för Tro och solidaritet i Jönköping, sade sig vara ”besvärad och upprörd” över Vänsterpartiets ställningstagande. Han påpekade att manlig och kvinnlig omskärelse inte kan likställas. Dessutom hävdade han att frågan om omskärelse länge drivits av ”Sverigedemokraterna och högerextrema krafter”.

Debatten följdes av en omröstning om SD:s förslag. Socialdemokraterna lade ner sina röster. Vänsterpartiet röstade som utlovat för förslaget. Men en majoritet röstade ändå emot förslaget, som därmed föll.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.