KO-anmälda resebolaget är i Jönköping

Har bytt namn ett par gånger
Företaget heter idag World-Visitor, men de har bytt namn ett par gånger. Tidigare hette de Oska Travel och Kenba Travel idag heter deras svenska dotterbolag Azuro Resor AB. Deras huvudkontor ligger för tillfället i Oslo.  

Exklusivt erbjudande
Det börjar med ett exklusivt erbjudande som du får hemskickat på posten. Där just du har blivit utvald att delta i en marknadsundersökning, och som tack för hjälpen för att du har deltagit, erbjuds du en resa till Rhodos för endast 790 kr per person. Undertecknat av B. Aksoy VD. 

En del ville inte svara
Förra veckan hölls en av marknadsundersökningarna på Comfort Hotel i Jönköping, där ett 40-tal personer var samlade i hotellets konferenslokal. Alla deltagare var över 50 år. Först fick de lyssna på en presentation som varade i ca 45 minuter, frågor fick de endast ställa efteråt. Sedan kom själva undersökningen, deltagarna fick ta del av företagets digitala surfplattor som innehöll en hel del frågor om bl.a . önskemål till olika destinationer, vilken resa som deltagarna gillade bäst och vilken resa som var rimligast rent prismässigt. En del ville inte svara på frågorna då de inte kände sig bekväma med surfplattorna, och de tappra själar som försökte svara hann inte färdigt då tiden för undersökningen var slut. Endast 10 minuter var erlagt åt själva undersökningen. 

Köper in information
Den kvinnliga värden förklarar att deras pengar för marknadsföring går till dessa så kallad marknadsundersökningar. Och att de använder sig av databaser där Azuro Resor köper in information om en viss målgrupp. Denna information kan vara sökningar man har gjort på nätet och vilka andra resebolag man har sökt sig till. 

”Tack för hjälpen”-resor
Därefter erbjuds ”tack för hjälpen”-resor till antingen Antalya Riviera eller Kappadokien för en billig peng. Även andra resor erbjuds men för högre priser. Dock är dessa resor under lågsäsong och det finns en risk för regn och dåligt väder. Kvinnan som höll i presentationen tog fram en kopp med papperslappar där alla deltagares namn var nerskrivna, och lottade ut fem stycken ”vinnare” som skulle få en resa för 2000 kr billigare. Men deltagarna måste bestämma sig med detsamma för att kunna ta del av erbjudandet.

Tvingad att köpa
Under presentationen berättade kvinnan att resenärerna ska få besöka specifika affärer som säljer mattor, smycken och lädervaror under resorna och att detta ingår endast i resepaketet. Flera reseforum på nätet har tyckt att dessa utflykter känns påtvingande för att resenärerna ska spendera mer pengar. 

Anmälda hos konsumentverket
Företaget har fått några anmälningar hos konsumentverket om vilseledande marknadsföring. Enligt deras årsredovisning för 2015 hoppade Azuro Resor av det svenska kammarkollegiet för resegaranti. Man använder sig istället av det norska RGF (Reisegarantifondet). Enligt kvinnan som höll i presentationen ska den norska resegarantin även gälla när man reser från Sverige.

Revisorn för resebolaget är Lars Oppenheimer, som har fått en varning av revisorsnämnden när han var revisor och delägare i BDO. Koncernmoderbolaget Kenba Group AG ägs idag av två privatpersoner, där båda för tillfället är bosatta i Turkiet. 

(Azuro Resor kommer att fortsätta med sina undersökningar i Jönköping. Den 10/11 och 11/11 finner man dem på Grand Hotel Hovrättstorget.)

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.