Akut kris på akuten – patienternas hälsa äventyras

Sommarkrisen som är att vänta på akutens vårdavdelning är verkligen akut. Med närmare 100 tomma pass i semesterschemat kommer pressen på personalen att bli så hård att såväl de anställdas, som patienternas hälsa äventyras. Ändå har ledningen för Ryhov inte ens presenterat en dellösning på problemet.

Som Jmini tidigare berättat, har de lokala skyddsombuden på akutvårdsavdelningen vid länssjukhuset Ryhov anmält Region Jönköping till Arbetsmiljöverket. Detta för att man redan idag anser att den pressade situationen på avdelningen äventyrar patientsäkerheten och är allmänt ohållbar, ur arbetsmiljösynpunkt.

Men dagens läge ger bara en lätt försmak av vad som komma skall.

Om bara tre veckor inleds semesterperioden på Ryhov. Då ska man börja jobba enligt ett åtta veckor långt semesterschema på akutens  vårdavdelning. Och i det gapar 96 arbetspass fortfarande helt tomma.

Några av dem skulle kunna fyllas av ordinarie personal som jobbar extra. Men ingen av de anställda verkar vilja ställa upp.

– Tidigare år har man kunnat få extra betalt för att jobba extrapass på sommaren, men i år får man bara lön enligt avtal, förklarar Lovisa Oscarsson, lokalt skyddsombud och representant för Vårdförbundet.

– Förra året sade man också nej, från start, och ändrade sig sedan. Men i år är det blankt nej.

Både fack och personal har hissat röd flagg för den totala kris som snart verkar vara ett faktum. Trots det har sjukhusledningen ännu inte presenterat någon lösning, ens på de mest akuta bemanningsproblemen.

– Jag kan inte se så många andra lösningar, än att man antingen tar emot samma antal patienter som bestämt, och därigenom skapar en situation i vilken det blir ännu fler patienter per anställd, eller att man minskar antalet platser, säger Lovisa Oscarsson.

– Hur man tänkt lösa sommarproblemen har vi ännu inte fått några besked om. Men sjukhusledningen har varit tydlig med att de platser man sagt ska vara öppna, ska vara det.

Fyra av akutvårdsavdelningens sjuksköterskor går redan sjukskrivna, på grund av utmattningssymptom. Nu befarar Lovisa Oscarsson att situationen som tornar upp sig inför sommaren kommer att leda till att ännu fler blir sjuka. Och innebära ännu hårdare press på den personal som blir kvar i tjänst. Detta i ett läge som redan med full bemanning, skulle medfört extra tuffa villkor för dem som är på plats på jobbet.

– Patienterna hos oss på akutvårdsavdelningen blir ju fler, när andra avdelningar stängs under sommaren och de som är inlagda där ska tas omhand av oss som fortfarande håller öppet, förklarar Oscarsson.

– Man måste vidta åtgärder nu! För att hindra att fler blir sjuka av arbetet. Vi täcker ju inte passen, som det är. Om fler blir sjuka blir det ännu fler luckor, avslutar hon.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.