Flest nyanlända till Sävsjö

I Jönköpings län är det Sävsjö kommun som tar emot flest nyanlända. En orsak till detta är att det i kommunen funnits många lediga lägenheter, skriver P4 Jönköping. Trycket på förskolan och skolan i kommunen har ökat drastiskt för att det är många ensamkommande barn och familjer som flyttat dit. 

Den största utmaningen för Sävsjö kommun är att hitta behöriga lärare i svenska som andra språk. Enligt uppgift växer de inte på träd. Kommunen annonserar efter personal men vidareutbildar även sin egen. 

Över 100 nya barn har kommit till Sävsjö kommun det senaste året. Förra hösten öppnade man tre tillfälliga lägenhetsförskolor. Fortsätter det att öka så kommer man att behöva bygga skolor i framtiden. 

På högstadieskolan Hofgårdsskolan i Sävsjö går det ca 300 elever och 40 procent av dessa elever har inte svenska som sitt modersmål. De senaste 14 dagarna har tolv nya elever som talar sju olika språk börjat på skolan, skriver P4 Jönköping. För att möta behovet hos eleverna har skolan en koordinator som kartlägger behoven och man har anställt studiehandledare som kan fungera som tolkar och hjälp för de elever som kommer. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.