Hur kan vi genomföra sex timmars arbetsdag i Gislaved?

Hur fungerar försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg?

Mats Pilhem, tidigare kommunalråd i Göteborg kommer tillsammans med Kommunals förtroendevalda och arbetsplatsombud från Svartedalens äldreboende och berättar om erfarenheterna.
Vänsterpartiet i Gislaved har i en motion till fullmäktige föreslagit att en försöks-verksamhet med sex timmars arbetsdag genomförs. Så frågan är: vad kan vi lära oss av försöket på Svartedalens äldreboende?

Succé med sex timmars arbetsdag
På Svartedalens äldreboende har man testat sex timmars arbetsdag och nu väljer man att förlänga testet i ett år till. Utvärderingen från forskarna är inte klar men för de anställda så har det blivit en succé.

Lönen är densamma som tidigare, dvs samma som för åtta arbetade timmar. Personalen säger att de orkar och hinner mer. Det är forskaren Bengt Lorentzon som ska utvärdera den förkortade arbetsdagen åt kommunen. – Personalen känner sig piggare och mindre stressad, säger Bengt Lorentzon till Göteborgs-Posten.

Från början skulle projektet pågå 2015 ut men kommunfullmäktige i Göteborg antog efter budgetdebatten den 15 juni Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Feministiskt Initiativs förslag till budget 2016 och i budgeten finns sextimmarsförsöket med. Projektet har fått positiv respons från de anställda. – Det har gått fantastiskt bra! Tack vare den förkortade arbetsdagen har vi fått ett skift till, vilket har gett 14 nya anställningar. Det har blivit vinn-vinn för de anställda och deras familjer. Förutom mer tid hemma och att de blivit mindre trötta, så är det även enklare att vabba och sådant, säger enhetschefen Charlotte Jern, till etc.se.

Vision i Göteborg ser positivt på projektet.
– Vi ser positivt på sextimmarsförsöket och hade gärna sett att liknande försök görs på Visions avtalsområde. Vi vill också se försök där Göteborgs Stad testar olika modeller där medarbetarna får större inflytande över när de utför sitt arbete. För att arbetslivet och livet ska bli hållbart måste vi tänka nytt och ifrågasätta normerna kring arbetstid, säger Marcus Gustavsson, ordförande Vision Göteborg.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.