”Svårare än någonsin att sätta in kontanter”

Sedan sju år tillbaka rapporterar länsstyrelsen till regeringen hur kontanthanteringen fungerar i en bevakningsrapport om grundläggande betaltjänster.
I rapporten framgår att det minskande användandet går i för snabb takt. Alla hänger inte med.
I Jönköpings län fanns det förra året, 2014, 31 bankkontor, som fortfarande hanterade kontanter. Den siffran är idag 22.

Mycket kontanter nu
Samtidigt, som länsstyrelsen konstaterar att det är svårare än någonsin att sätta in kontanter på bankerna, byter man nu ut sedlar och mynt. Länsstyrelsen konstaterar att ”vi har extra mycket kontanter i cirkulation” just nu.
– Föreningar och företag får ofta åka långa sträckor för att kunna lämna dagskassor och för att få tag i växelkassa, säger Helena Liljergren, länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.
 Betaltjänstproblem, konstaterar länsstyrelsen, påverkar utveckling av föreningsliv, landsbygdsföretags tillväxt och sysselsättning samt den enskilde individens vardag.

Måste samarbeta
För att alla i samhället ska kunna betala och få betalt, så ser man att det måste till ett samarbete. Det, menar man, måste ske så väl på lokal, som internationell nivå.
– Det är extra viktigt att vi samarbetar för att lösa problemen, särskilt i tider där vi både ska hantera historiens största utbyte av pengar och det ökande antalet flyktingar som kommer hit och också berörs av problem med betaltjänster, säger Christina Rehnberg, nationell samordnare för länsstyrelsernas betaltjänsteuppdrag.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.