Hjältehunden Prickard hjälper katter hem igen

Prickard är ingen vanlig hund. Nej, han kan en hel del, som vanligtvis inte andra hundar kan.
– Jag gick ett helt år med honom i skolan när jag utbildade mig till hundinstruktör, berättar Ingrid.
Där fick både hon och Prickard inblick i bland annat assistenthundsträning. Detta innebär att Prickard kan ta av mattes jacka, plocka mynt från golvet och sopsortera.
– Han känner skillnad på papper och plast i munnen. Det räcker att jag visar var han ska lägga det (läs plast och papper) några gånger. Sedan fattar han.

Nästan utbildad ID-hund
Under utbildningen lärde han sig också doftdiskriminering, det vill säga att skilja ut en lukt och sedan följa spåret efter den.
– Då körde vi med te och han fick bara markera citronte.
 Då matte Ingrid är engagerad i djurfrågor, så hjälper hon gärna till om ett djur exempelvis kommit bort. Nu kommer hon att ha god hjälp av Prickard, som tycker doftdiskriminering är roligt. I höstas påbörjade de nämligen en ID-hundutbildning.
 Som ID-hund spårar man upp försvunna husdjur och Prickard är nu nästan färdigutbildad.
– Vi har ett kurstillfälle kvar innan slutprovet.

Spårade i snår
Men redan nu har Prickard visat vad han kan. För ett tag sedan hittade han en katt, vid namn Keso, som hade försvunnit i Vaggeryd. Missen hade varit borta i fem dagar.
 Prickard fick lukta på den försvunna kattens filt. Sedan fick han upp spåret direkt.
– Han spårade fram till ett övergångsställe, men där kom en bil, som stannade oss.
 Snart hade han fått ett nytt spår. Det innebar att han drog ut i snår och sly. Det blev ett ordentligt träningspass för inte minst matte.
– Det var faktiskt ganska jobbigt, berättar hon.
Till slut kom de till en bro och där vände hunden och stannade vid ett skogsparti. Men då fick de ge upp på grund av att det hade börjat mörkna.

Var på rätt spår
Ingrid tipsade dock kattens ägare om att fråga efter Keso vid stallet, som låg en bit bort. Detta gjorde ägaren och fick då veta att några stalltjejer hade sett katten vid det övergångsställe Prickard först spårade vid.
– Det var en bekräftelse på att han faktiskt hade spårat efter katten.
– Man blir superlycklig när man hittar till exempel en pälstuss, sele eller halsband, som tillhör det försvunna djuret. Då vet man till 110 procent att man är på rätt väg.
 Keso kom dock inte hem, så tre dagar senare gav de sig på ett nytt försök.
 Denna gång tog Prickard det första spåret över övergångsstället och de hamnade vid samma skogsparti där de sist hade avslutat sitt sök. Och nu var det tydligt att de hade hamnat rätt.
– Han blev väldigt ”het” när vi kom in i skogsdungen. Han drev på och det märktes att katten var där.

Lyckligt slut
Plötsligt såg Kesos ägare en katt. Ingrid fattade beslutet att ta Prickard till bilen för att inte skrämma bort missen.
 Ägarens dotter hade åkt hem från Göteborg för att leta efter lille Keso. Det var först när hon kallade på Keso, berättar Ingrid, som han vågade sig fram.
 Historien fick ett lyckligt slut. Efter en vecka i det fria, så fick Keso komma hem i tryggheten igen. Och han fick åka i samma bil, som sin räddare, Prickard.


 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.