Varannan svensk önskar sig välgörenhet i julklapp

Mer än hälften av svenskarna, 52 procent, önskar sig en välgörenhetsgåva i julklapp. I regionen Småland och öarna svarade 57 procent ja på frågan om de vill få en välgörenhetsgåva i julklapp. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

– När julen närmar sig vill många visa extra omtanke för sina medmänniskor. Då kan det vara ett fint alternativ att önska sig en välgörenhetsgåva som räddar liv i stället för fler saker, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

I hela landet vill fler kvinnor än män ha välgörenhet i julklapp. Fler än sex av tio kvinnor vill ha en välgörenhetsgåva i jul jämfört med fyra av tio bland männen. Mest positiva är kvinnor i åldern 15-29 år.

Välgörenhetsgåvor inför jul har stor betydelse för hjärtforskningen i Sverige. Gåvorna bidrar till att finansiera forskning som berör väldigt många människor. Nästan var femte svensk, cirka 1,8 miljoner personer, är i dag drabbade av hjärt-kärlsjukdom.

– Forskningen ger hela tiden nya fantastiska resultat, men samtidigt är hjärt-kärlsjukdom fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En julgåva till hjärtforskningen kan därför bidra till att fler människor får fira jul ihop med sina nära och kära, säger Kristina Sparreljung.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.