Polis poserade med misstänkt: ”Det är inget försvar, bara en ursäkt”

Det är en kvinna i Vaggeryds kommun, som har JO-anmält en polisman från Värnamo. Detta efter att polismannen poserat på Instagram efter att ha besökt kvinnans väns ex-pojkvän.
Vännen ska ha blivit misshandlad av sin tidigare pojkvän och anmält händelsen till polisen. Två värnamopoliser ska då ha åkt hem till exet för att upprätta en anmälan.
Senare upptäckte kvinnan att en av poliserna poserade tillsammans med sin före detta på hans Instagram och Facebook. 
– Vad som kan vara bra att veta är att när fotot togs, så var mannen inte misstänkt för något brott över huvud taget. Det blir känt först senare, förklarar Boberg.

Namn genom vän
Den polisanmälde mannen kommenterar bilden med att han har haft besök av en gammal vän. Han tackar samtidigt svensk polis för dess insats i samhället.
När kvinnan dagen efter visade bilden på polisstationen i Värnamo och ville veta namnet på den poserade polisen för en JO-anmälan, så vägrade man lämna ut det. Namnet, fick hon senare veta genom vänner.

Hur ser ni på det i efterhand?
– Nu tycker polismannen att det var onödigt och han hade gärna haft det ogjort. Men vid det aktuella tillfället fanns det inte någon anmälan. Polispatrullen träffar den här kvinnan först efteråt och då är bilden tagen sedan en längre tid tillbaka, säger Boberg. 
Hur ser ni på att poliser figurerar tillsammans med andra på bild, vad har ni för ”policy”?
– Det har blivit en fråga som först har blivit aktuell de senaste åren när social media har dykt upp och där även media vill att polisen ställer upp på bilder. Det är en ny utmaning som vi har fått ställas inför, det är en del av vår vardag. Vi får hela tiden tänka oss för vad som är lämpligt och inte. Många vill att vi ska vara med i olika sammanhang och vi vet inte alltid i slutändan i vilket sammanhang bilderna används, menar Boberg.
Det är väl ändå en viss skillnad att ställa upp på en bild vid ett större evenemang eller inför media, jämfört med att göra det med en enskild person och där stå och le?
– Visst är det så. Jag vet inte om det har framkommit att polismannen och mannen på bilden kände varandra när de var yngre. Men det spelar ingen roll och det är inte någon ursäkt, säger Boberg avslutningsvis. 

JO utreder
I sin JO-anmälan skriver nu kvinnan att polisen varit oprofessionellt då man skickat ut en polisman, som är personlig vän med den misstänkte. Detta gör att hon undrar om man säkert kan veta att ärendet nu kommer att utredas korrekt. Hon uppger även att polisen försvårat hennes JO-anmälan genom att vägra henne uppgift om vad polismannen heter.
JO har nu beslutat att utreda hur polismannen agerat samt vill veta hur Värnamopolisen hanterat ärendet.
Kvinnan har också anmält polisen för tjänstefel. Den utredningen är nedlagd.
Polisen är kvar i tjänst efter händelsen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.