Döms till fängelse efter misshandelsattacken mot 86-åring

Den 27-årige man som i början av februari misshandlade en 86-årig man mycket grovt, dömdes idag till fängelse i två år och sex månader.

Det var i Gnosjö den 6 februari som händelsen ägde rum. En 27-årig man vill ha skjuts till Gislaved av den 86-årige mannen, hans sambo och en väninna som redan befinner sig i bilen. 27-åringen öppnar dörren och sätter sig ändå i bilen. Den äldre mannen säger att de inte ska till Gislaved och kör istället till stationen i Gnosjö där han hoppas på att mannen ska kliva ur hans bil. 

Blodet forsade
27-åringen vägrar att kliva ut ur bilen varpå den äldre mannen går bak och öppnar dörren och tvingar ut passageraren. 27-åringen blir våldsam och börjar misshandla honom. Han slutar inte att slå ens när den äldre mannen faller till marken, då sätter han sig på honom och fortsätter misshandeln. Den äldre mannen ådrog sig stora skador i ansiktet samt flertalet frakturer i ansiktet och på revbenen. När hans fru upptäcker honom liggandes bakom bilen forsar blodet.
 

Flera allvarliga skador
Efter misshandeln fick 86-åringen föras till sjukhus för operation, då han hade fått så pass allvarliga skador efter de slag 27-åringen hade utdelat. 86-åringen hade svåra skador i ansiktet med omfattande frakturer i ansiktsskelettet, sårskada vid näsa, under höger öga samt i bakhuvudet, fraktur på höger sidas revben och luftspalt mellan höger lunga och lungsäck. 

Hade cannabis på sig
Tack vare flera vittnen till händelsen kunde polisen gripa den 27-årige mannen i närheten av platsen. När polisen grep den unge mannan, fann man också att han hade cannabis på sig och han åtalades därför också för ringa narkotikabrott. Något som han idag också dömdes för. 

Var mycket påverkad
27-åringen har erkänt att han ska ha slagit mannen, men har nekat till att han skulle ha sparkat 86-åringen. Då 27-åringen var så pass berusad vid den aktuella misshandeln, har han inte kunnat redogöra för några detaljer kring händelsen.

Aggressivt beteende
27-åringen är dömd sedan tidigare för liknande brottslighet. Domarna ligger emellertid så långt tillbaka i tiden att de inte påverkar påföljdsvalet. Av yttrande från frivården framkommer det att risken för återfall i brottslighet är stor när han dricker alkohol. Den unge mannen har själv uppgett att han inte kan kontrollera sitt agerande när han dricker alkohol. Och har även problem med aggressioner när han är nykter men inte till den grad att det leder till våldsbeteende.

”Radikal” förändring
Misshandeln har lett till mycket allvarliga skador och 86-åringens liv har förändrats ”radikalt” efter händelsen.
Tingsrätten anser att misshandeln inneburit ett mycket allvarligt angrepp på 86-åringens liv, hälsa och trygghet till person. Till detta tillkommer även mannens höga ålder och övriga omständigheter som föregått misshandeln. Mannen har i samband med gärningen befunnit sig i ett skyddslöst tillstånd. Enligt tingsrätten finns det inga förmildrande omständigheter. Straffvärdet överstiger därför i betydande mån det för grov misshandel föreskrivna minimistraffet och uppgår enligt tingsrätten till två år och sex månader.

27-åringen uppger att han är mycket ångerfull och att han vill få hjälp till förändring.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.