Hamburgerköpet slutade i lågor – påverkad förare hittades sovande

Det var precis i slutet av juni som polisen kallades till en singelolycka i Värnamo kommun. En bil hade kört in i ett träd och fattat eld. Enligt uppgift till polisen hade då den 30-årige mannen kört bilen.
Mannen påträffades sedan sovandes vid ett hus. Genom provtagning framgick att 30-åringen hade 1,39 promille alkohol i blodet. Han saknade dessutom behörighet att köra personbil.

Krockade med träd – bilen började brinna
30-åringen har berättat att han var på fest utanför Värnamo och hade druckit både öl och starksprit. Han och en kompis bestämde sig för att åka och köpa hamburgare. Han tog därför nycklarna till en bil som fanns på festen utan tillåtelse. Det hade börjat ljusna när de påbörjade färden. Han kände sig påverkad men körningen gick trots detta bra. Han körde genom skogen. Väl framme åt de hamburgare och påbörjade därefter färden tillbaka till festen. När de nästan var framme tappade han kontrollen över bilen och körde in i ett träd. Efter kollisionen blev det helt svart. Han skadade knät och bröstkorgen vid olyckan. Totalt körde han kanske 25 kilometer innan olyckan.

Döms på flera punkter
Rätten anser att mannen ska dömas för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och grovt rattfylleri. Enligt tingsrätten uppgår det samlade straffvärdet till två månaders fängelse. När det gäller valet av påföljd ska det beaktas att grovt rattfylleri är ett brott där mycket starka skäl talar för ett fängelsestraff.

Vill förändra sitt beteende
Enligt tingsrätten är det uppenbart att mannen har en problematik avseende alkohol och därmed även ett övervakningsbehov. En skyddstillsyn skulle kunna bidra till att mannen inte återfaller i brott. 30-åringen är dessutom motiverad till förändring och har genomgått en positiv utveckling sedan händelsen.

Påföljden blir samhällstjänst
Tingsrätten anser vidare att en skyddstillsyn ska förenas med en föreskrift om att genomgå frivårdens behandlingsprogram.
Frivården har inte bedömt 30-åringen som lämplig för samhällstjänst med hänvisning till hans alkoholproblem. Själv har han dock berättat att han inte längre berusar sig, något som tingsrätten inte finner skäl att ifrågasätta. Han studerar dessutom och arbetar extra. Sammantaget anser tingsrätten att det inte föreligger hinder mot att förena påföljden med en föreskrift om samhällstjänst. Han ska därför dömas till skyddstillsyn med samhällstjänst på 40 timmar. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.