Argentinsk street art i Nässjö och Halmstad

Sedan 100-årsjubileet i Nässjö 2014 har Nässjö Konsthall arbetat med att förnya stadens kulturarv i form av de väggmålningar som finns runt omkring i staden. Konsthallen bjöd 2014 in en av världens största street art-konstnärer ROA vars Nässjö-fågel fick stor spridning i internationella tidningar, radio och TV. Förra året följdes detta upp med en ny väggmålning. Då introducerades den spanska världsstjärnan Borondo i Sverige, en klassisk målare som genomförde ett platsspecifikt verk med en tolkning av den svenska midsommartraditionen.

Detta år utökas konstsatsningen med ett samarbete med Halmstads kommun, där konstnären också kommer uppföra ett verk.

I år introducerar vi den argentinska street art-konstnären Milu Correch som under några veckor i juli kommer att uppföra verk i både Nässjö och Halmstad.

Milu Correch, född 1991, är en argentinsk konstnär som debuterade 2011 och slog igenom 2015 med väggmålningar i städer som Rom och Buenos Aires. I sommar gör hon en Europaturné där resan till Nässjö och Halmstad blir hennes första besök i Sverige. Hon är en del av den nya generationens gatukonstnärer som utmärker sig genom att använda sina egna namn istället för pseudonym och ofta med ett bildspråk som skiljer sig från den traditionella graffitin. Milu började måla efter att ha deltagit i en workshop med några av Buenos Aires etablerade konstnärer. Inspirerad av litteratur och film finns i hennes målningar ofta sagoväsen som för tankarna till fabler. Hon har i en intervju med Widewalls sagt ”I love painting bigger and bigger… My house walls are small and a few. It’s also a way of giving a present to the city and citizens to make waiting for the bus shorter”.

I Nässjö kommer verket att uppföras på husgaveln mitt emot Kulturhuset Pigalle, det så kallade NNAB-huset, och blir en emotsedd utsmyckning i stråket mellan tågstationen och stadsparken. Väggens närhet till Stadsbiblioteket passar Milu perfekt med tanke på hennes litteraturintresse skriver Nässjö konsthall i ett pressmeddelande.

Årets väggmålning i Nässjö möjliggörs genom ett samarbete med ER Bil, Hotell Högland, Optimera, Reklamia och Skagert.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.