Fler familjehem behövs – länet gör gemensam satsning

Det finns barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar. De behöver då en annan familj som kan ge omvårdnad och stöd under en kortare eller längre tid. Nu gör länet gemensam sak för att hitta fler familjehem.

 

I Jönköpings län finns det 330 familjehem, men en ständig nyrekrytering behövs.

– 100 nya familjehem behövs varje år, säger Marianne Hakegård som är samordnare för Familjehemsresurser.

Länets kommuner satsar nu på en ny gemensam verksamhet som ska hitta lämpliga personer eller familjer som kan bli familjehem.

Vill öka medvetenheten
Familjehemsresursen Jönköpings län finns sedan i våras på A6-området i Jönköping. Ett gemensamt utvecklingsarbete har påbörjats, där kunskap om metoder och arbetssätt finns med. Syftet är att rekrytera fler familjehem i länet och att få en ökad kvalitet i arbetet.

– Tillgången på nya familjehem behöver öka och vi är övertygade om att det finns många familjer som skulle kunna tänka sig att bli familjehem om de fick bra information om vad det innebär, säger Marianne Hakegård som är samordnare för Familjehemsresursen.

Familjehemsresursen har fem familjehemssekreterare och en administratör. Verksamheten arbetar med olika sätt att rekrytera genom bland annat Facebook och webb för att öka medvetenheten och hitta intresserade personer.

De har haft familjehem i 18 år
Elisabeth Werner och Ulric Werner från Jönköping har 18 års erfarenhet som både familjehem, jourfamilj och kontaktfamilj. De har öppnat upp sitt hem för sammanlagt ett tjugotal barn utöver sina egna biologiska barn. Elisabeth har en bakgrund som barnsamarit och Ulric som fritidspedagog. De träffades tidigt i livet då de var engagerade ungdomsledare. Nu vill de lyfta fram vilken berikande utmaning det är att vara ett familjehem.

– Det är ett spännande liv och man får vidga sina vyer. Men man ska vara medveten om sin uppdragsroll, säger Ulric.

– Det är viktigt att tänka igenom det innan man tar ett beslut, men för oss har det bara genererat positiva förändringar, säger Elisabeth.

Med glimten i ögat påpekar paret också att det går åt mycket mat och att det blir mycket bilresor när man har ett familjehem.

– En gång fick vi åka Vättern runt för att en underskrift från en förälder till ett placerat barn, säger Elisabeth.

2002 slutade Elisabeth och Ulric att vara familjehem då de ville ha möjlighet att finnas till för de barn som de haft hand om under sina 18 år. Nu har de fått det bästa kvittot på att de gjort en bra jobb.

– Vi har blivit inbjudna till att bli mormor och morfar till fem barnbarn, berättar Ulric.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.