Mullsjö är bäst enligt företagen

Mullsjö kommun kammar hem förstaplatsen i Jönköpings län när Svenskt Näringsliv nu släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
 

– Mullsjö kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län. Det beror bland annat på att de har haft målet inställt och fokuserat på att förbättra förutsättningarna för företagen i kommunen, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköping.
 
Det är första gången sedan undersökningen började 2001 som Habo inte toppar listan över bäst företagsklimat bland kommunerna i Jönköpings län. Habo backar 13 placeringar och hamnar på plats 28. Även Gnosjö kommun passerar Habo i rankingen. Trots att man backar en placering blir kommunen länstvåa på plats 23.
 
Av länets kommuner så har Sävsjö kommun klättrat flest placeringar jämfört med föregående års ranking.
 
– Efter att ha backat rejält i rankingen under några år har kommunen åter börjat fokusera på vad företagen önskar och behöver för att må bra. I några av enkätfrågorna har företagen gett ett bättre betyg än föregående år, men det kommer att krävas mer för att Sävsjö kommun ska få samma betyg från företagen som kommunen fick för några år sedan, säger Anna Gillek Dahlström.
 
Även Aneby kommun klättrar.
 
– Aneby har arbetat för ett förbättrat företagsklimat under ett antal år och kan nu se att det ger resultat. Förutom i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen ger företagen betydligt högre betyg även vad gäller dialog med kommunledningen, kommunens service till företagen och kommunens information till företagen, säger Anna Gillek Dahlström.
 
Tyvärr ser det inte lika positivt ut i alla kommuner i Jönköpings län. Gislaveds kommun tappar 95 placeringar sedan förra årets mätning. Kommunen backar näst mest i ranking i hela landet och landar på plats 193, vilket är den lägsta placeringen kommunen haft sedan mätningarna startade 2001.
 
– Detta är något man varit medveten om i kommunen och sedan i våras har det vidtagits ett antal åtgärder för att åter vända uppåt så snart som möjligt. Under hösten hoppas vi företagen kommer att få se lite resultat av detta arbete, säger Anna Gillek Dahlström.
 
– Ser vi till de klättrande kommunerna är ett effektivt verktyg för att förbättra företagsklimatet att sätta upp mål för hur företagsklimatet ska utvecklas och sedan sträva mot det. Att veta vart man är på väg är motiverande och skapar tydlighet både i den egna organisationen och gentemot företagen, säger Anna Gillek Dahlström.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.