Rekordlåga vattennivåer – duscha kortare tid

Yt- och grundvattennivåerna i Jönköpings län är rekordlåga efter en torr höst, vinter, vår och sommar. Mest kritiskt är det i länets östra delar där man infört bevattningsförbud.

I somras tillsatte Länstyrelsen i Jönköpings län en krisberedskapsgrupp bestående av representanter från bland annat Länstyrelsen, kommunerna, Regionen och Försvasmakten. Tillsammans har man inventerat läget kring grundvattennivåerna i länet och sett över vilka vattenrekommendationer som ska råda. I Vetlanda och Värnamo, där grundvattnet fortfarande sjunker, har man infört bevattningsförbud. Vatten i grävda brunnar har även sinat på enstaka platser i länets östra delar, men i övrigt har inte dricksvattnet påverkats. I länets västra delar ha läget stabiliserats men vattennivåerna är fortfarande väldigt låga.

Ny situation

Jonathan Nilsson, Krisberedskapshandläggare vid länsstyrelsen, berättar att 1994 är det år som man använder som referensår då grundvattennivåerna var extremt låga. Nu är vattennivåerna i länet ännu lägre.

– Det här är en ny situation för oss så vi vet inte vad som kommer att hända om grundvattnet fortsätter att sjunka. Man vill ju ha vissa marginaler och det är därför vi går ut med rekommendationer, säger Jonathan Nilsson.

Så sparar vi på vattnet

Länsstyrelsen har punktat upp en lista med tips på hur man kan hushålla med sitt vatten.

  • Duscha kortare tid med snålspolande munstycke, du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Låt inte vattnet rinna medan du borstar tänderna. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.
  • Tvätta bilen i automattvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.