Ovanligt med hot och våld på länets gruppboenden

Våld och hot är vardagsmat för merparten av dem som bor och arbetar på svenska LSS-boenden. Men i Jönköpings län går man mot strömmen. Här rapporterar nästan hälften av kommunerna nollförekomst.

Det är nyhetsbyrån Siren som kartlagt situationen på Sveriges LSS-boenden.

Undersökningen visar att våld och hot förekommer på majoriteten av landets gruppboenden.

Uppgifterna kommer från kommun- och landstingsdatabasen Kolada, till vilken 232 av landets 290 kommuner rapporterat in förekomsten av hot och våld, riktat mot brukare under det senaste halvåret, på LSS-boenden för vuxna.

I Jönköpings län har samtliga 13 kommuner lämnat in uppgifter till Kolada.

Från Jönköping rapporterar man att våld och hot förekommer på 53 procent av kommunens LSS-boenden, det vill säga på drygt hälften av boendena.

I Gnosjö, Habo, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vaggeryd förekommer varken våld eller hot på ett enda av LSS-boendena i kommunen. I Värnamo rapporteras sju procent av de kartlagda gruppboendena ha problem med våld och hot, vilket innebär att det bara förekommer på något enstaka boende.

I Mullsjö och Aneby ser det helt annorlunda ut. Där har våld eller hot förekommit på samtliga LSS-boenden den senaste sexmånadersperioden.

Hot och våld förekommer på en majoritet av landets gruppboenden. 83 procent av de kommuner som lämnat uppgifter till Kolada uppger att händelser som går att kategorisera som hot och/eller våld inträffat på deras LSS-boenden.

– Personalen på gruppboenden har en mycket komplex yrkesroll. Det gäller att arbeta med handledning, kompetensutveckling och förutsättningar i boendemiljön. Det finns ett arbetssätt som heter lågaffektivt bemötande, som är ett sätt att undvika situationer med hot och våld, men för att det ska fungera måste man ha rätt verktyg och grundkompetens gällande funktionshinder, säger Anna Thomsson – utredare på Sveriges kommuner och landsting.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.