Smålands Musik & Teater satsar vidare på framtiden – klart med ny teaterchef

Smålands Musik & Teater knyter en av Sveriges ledande scenkonstnärer till sig i den fortsatta satsningen, och rekryterar Staffan Aspegren som konstnärlig chef teater. 

Staffan har bred erfarenhet som chef och regissör inom framför allt musikdramatik. Han tillträder tjänsten i oktober, och klart sedan tidigare är att han regisserar Spelman på taket som har premiär på Kulturhuset Spira i mars 2016.

Staffan Aspegren har arbetat i och utanför Sverige under mer än 35 år. Han har gjort flera uppsättningar på bland annat Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och Cape Town Opera, varit chef vid Malmö Opera och regisserat musikalelever på Balettakademin och Artisten i Göteborg. Han är sedan 2012 adjungerad professor vid HSM, Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Staffan Aspegren har också arbetat på stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg, Radioteatern, Moomsteatern, Västerbottenteatern, Östgötateatern och skrivit egna musikaler, bland annat Camera om Ingrid Bergman.

– Smålands Musik & Teater har en unik position i Sverige. Med teaterensemble, orkester och dans i samma hus ser jag många möjligheter till spännande samarbeten framöver, säger Staffan Aspegren. Att få arbeta här sammanfattar det jag gjort under 35 år, och jag ser verkligen fram mot mitt nya uppdrag. Det känns också bra att starta med att regissera och på det viset lära känna alla medarbetare.
– Men det kommer inte bara att bli musikaler i Spira nu, fortsätter Staffan Aspegren. Jag är väldigt mån om dramats och talteaterns plats och ser fram mot att möta publiken i hela regionen.

Per-Ola Nilsson, verksamhetschef på Smålands Musik & Teater, är mycket nöjd med att få med Staffan Aspegren i satsningen på att profilera verksamheten och bidra till att stärka attraktiviteten i regionen:
– Det finns en enorm kraft i det Smålands Musik & teater gör, och kommer att göra framöver, och jag är stolt över att vi lyckats knyta en av Sveriges ledande scenkonstnärer till oss. Staffan har precis den bakgrund vi söker för vår fortsatta satsning. Han har rätt erfarenheter, kunskaper och kontakter men också en stor nyfikenhet på nya projekt och på Jönköpings län. Vi är väldigt glada att Staffan Aspegren blir ny konstnärlig chef teater hos oss.

Staffan Aspegren börjar sin tjänst på Smot 1 oktober 2015. Våren 2016 regisserar han Smålands Musik & Teaters uppsättning av Spelman på taket med Jönköpings Sinfonietta, teaterensemblen och Anders Ekborg i huvudrollen som Tevje. Totalt drygt 50 medverkande i produktionen, som har premiär på Kulturhuset Spira i Jönköping den 12 mars 2016.

– Vi är mycket glada över att vi har lyckats rekrytera Staffan Aspegren. Denna rekrytering ger bra förutsättningar att öka bredden i Spiras utbud, säger Malin Wengholm, regionråd Region Jönköpings län

Nuvarande konstnärlig chef teater, Lars Melin, blir vid årsskiftet konstnärlig ledare på Regionteater Väst i Uddevalla.

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.