Folkets bio visar Klippet och Jimmy’s Hall

Folkets bio på Tändsticksområdet visar två kampfilmer. Ken Loach (känd för filmer som Riff Raff, Looking for Eric, Land och Frihet m.m.) är tillbaka med Jimmy’s Hall, en film om ett konservativt samhälle i förändring och människors kamp för folkbildning och kultur.

Även vår andra film handlar om kamp, men denna gång kamp mot exploaterande arbetsgivare och matsvinn. Klippet har fått stor uppmärksamhet i sitt hemland Frankrike och bidragit till en ny lag som förbjuder mataffärer att slänga överbliven mat.

Jimmy’s Hall

Mars 1932, Jimmy Gralton återvänder till Irland efter 10 års exil i USA. Innan han lämnade hemlandet lade han grunden till ett kulturhus avsett för dans, utbildning, boxning, poesi och högljudda debatter. Det ligger öde nu, men när de yngre invånare hör att Jimmy är tillbaka övertalar de honom att ta upp verksamheten igen. Kyrkan och de styrande motsätter sig dock projektet. Inte minst på grund av Jimmys bakgrund som aktivist. Han är en man som är svår att kontrollera och byprästen är medveten om att de har olika syn på hur samhället ska styras. Ken Loach målar ett politiskt glödande porträtt av Jimmy som i sin kamp för rätten till kultur och bildning hamnar i onåd hos både kyrka och samhällsstoppar.

VISAS sön 27/9 kl.16.30
Regi Ken Loach
Ursprungsland Irland/UK
Tid 109 min
Ålder från 15 år

Klippet 
Hos lågprisbutiken Discount i norra Frankrike pressas den underbetalda personalen att arbeta allt hårdare. De är minutiöst kontrollerade av chefen och ett toalettbesök får inte överskrida 1 minut och 35 sekunder. Flera av dem hotas dessutom av uppsägning. En kväll bestämmer sig några av dem för att starta en egen, alternativ affär och sälja det som deras arbetsgivare ändå tvingar dem att kassera – och lite till…

Klippet har redan fått politiska konsekvenser i sitt hemland. I våras blev det olagligt för snabbköp att slänga mat i stället för att ge till behövande.

VISAS sön 27/9 & ons 30/9 kl.19.00 
Regi Louis-Julien Petit
Ursprungsland Frankrike
Tid 105 min
Ålder från 15 år

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.