Oravsky: Grattis II

I motsatt fall skulle alla skriva och producera bara de publikt populära bokstavskombinationerna. Gårdagens korta artikel ”Grattis” renderade osedvanligt många mejl till mig. Några kom till och med från Danmark.
Ett av mejlen vill jag återge i sin helhet:
”Med risk för hastigt skrivna formuleringar, gör jag ett försök till fan/ kritiker mail.
Jag ser alltid det positiva i ting så även i din text som i en kampanj för en mjölkbonde.
Tänk att jag blir 30år, född och uppvuxen i ett land som inte upplevt ’riktiga’ problem på många år, att för mig i min egen pursuit of happiness kan delta i kampanjer för att hjälpa andra, må det vara genom Rödakorset, Bröstcancerfonden, Bonden genom LRF, lokalt föreningsstöd eller så Frälsningsarmén är för mig en ynnest.
Att hitta orättvisor eller åsikter om felriktade men välmenande resurser är ok, allt tål att granskas för att bli bättre till nästa gång, för fler gånger blir det.
Vad gäller bonden är svensk mjölknäring i kris, en stor del av svenskt näringsliv. En effekt av slopade mjölkkvoter inom EU, om det finns politiskt utrymme för att stödja bonden faller på någon annans lott att värdera. Det främsta syftet med kampanjen är att uppmärksamma ett problem då de 100miljoner varav 25miljoner ’skummat på toppen’ vi (ICA med kunder) ämnar samla inte löser något, egentligen.
När nu det för mig uppmärksammats att det svenska författarskapet och en för mig blivande vän kan stödjas oavsett genom avans eller synlighet och genom det uppmärksamma en av historiens försummade folksjukdomar, backar jag inte.
Då makten endast sträcker sig inom våra egna fyra väggar, så kan vi genom eko påverka kollegor, låt oss därför skänka 100% av kampanjens nettovinst till Cancerfonden.
Att författaren själv ställer upp med boksignering på plats blir en lagom motprestation.
Vi provar, lär oss, och gör bättre ifrån oss nästa gång, tillsammans!
Vad gäller skrivande av förord låter jag det likt politiskt tyckande vara till bättre lämpade, mitt bästa försök hade ljudit: -vilken nytta gör våra dansande ord i debatten om vi inte efter övning går upp på scenen och visar en förbered koreografi som på riktigt kan påverka och förändra.
Jag ämnar alltid göra, och göra på riktigt.
Med ödmjuka hälsningar
Oskar Henningsson, Butikschef, Maxi ICA Stormarknad i Jönköping“
Oskar Henningsson, en klok, samtalande man, trevlig att umgås med. Det sägs att Sverige slösar bort resurser när ”det” låter utlandsfödda läkare, civilingenjörer et cetera köra taxi och baka pizza. Jag håller med. Men jag menar även att Oskar Henningsson borde inneha den samlade allt i ett posten som arbetsmarknadsminister, utrikesminister, kultur- och demokratiminister samt statsminister. Hur annorlunda bättre skulle vårt land funka då.

I gårdagens artikel skrev jag bland annat ”Eftersom Anders Oskar Alfons är chef på Jönköpings kanske största stormarknad, kommer även denna fira denna festliga tilldragelse genom att sälja ut samtliga varor som på pricken eller snarare på dagen, äro lika gamla som Anders Oskar Alfons själv, för hela halva priset. Det tror jag.”
Jag fick höra att detta kan missuppfattas, att det sannolikt kommer finnas kunder som förväntar sig femtio procentig rabatt… Härmed dementeras att sagda stormarknad kommer att bjuda på så stort avdrag på någon som helst vara i anledning av Anders Oskar Alfons födelsedag.
Jag har även skrivit: ”Anders Oskar Alfons stormarknad höjde priset på svensk mjölk och på svenskproducerade egna ostar med en krona, för att hjälpa svenska bönder i deras lönsamhetskris. Detta, tycker jag, är inte alldeles oproblematiskt.” Här krävs det en i sammanhanget viktig kompletterande uppgift: Stormarknaden delar ut kuponger med följande ordalydelse ”Jag avstår från mjölkkronan” (Det borde egentligen stå Jag önskar INTE att bidra med mjölkkronan.) ”Med denna kupong får du tillbaka 1 krona när du köper svensk enlitersmjölk märkt med enkronan.”
Na zdorovje Oskar

© vladimir oravsky

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.