Baslandia- dynamitfabriken som exploderade

När kriget bröt ut -39 krävdes det att även Sverige fick se över sin produktion av försvarsmaterial. På ett antal platser i landet upprättade man därför flera ammunitionsfabriker, en var Baslandia, som startade upp -43 i Tolarpsbergen. 

Massiv vapenproduktion
Produktionen var omfattande och tillverkningen av tyngre ammunition sköttes från Baslandia. 
Vid en explosionsolycka flög en stötvågsport iväg, men ingen skadade sig. 

Kommunens sprängmedel
Nu har det inte varit något där på många år. Fabriken la ner verksamheten under 70-talet och cirka tio år senare såldes den gamla vapen- och dynamitfabriken till Jönköpings kommun, där de började förvara sina egna sprängmedel. 

Nöjespark i fabriken
I början av det nya seklet beslöt kommunen att ingå ett avtal med en aktör som ville öppna ett nöjesfält på området, då det var passande för ber- och- dalbanor och å i tunnlar, då de redan fanns på plats efter fabriken. 
Det blev verklighet och självaste Ingvar Oldsberg presenterade den nya äventyrsparken. Men parken lades snabbt ner, då ekonomin inte höll.

Polisen höll övningar
Men med tiden kom nya intressenter, bland annat polismyndigheten som höll övningar inne i de mörka bergen. Det var passande övningsplats för polisen och försvarsmakten, då utrymmena i berget helt saknar elektricitet. 

Under 2008 gick flera från Eksjö regemente in i berget för att leta efter dold och desarmerade sprängladdningar.

Mystisk rök
På forum på nätet skrivs det historier från de som har tagit sig in in i den gamla fabriken. Ofta beskrivs det som skräckinjagande, då många maskiner fortfarande står kvar årtionden senare.
Somliga skriver att man kan ta sig in i den gamla vapenfabriken från Tolarpsbergens topp, att det finns en lucka man kan öppna för att ta sig ner i. En kraftig och kall rök ska träffa ansiktet när man öppnar luckan, som vittnar om hur instängt det är.

Få har varit där och allt färre kommer ta sig in.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Källa: Beredskap i Jönköpings län under kalla kriget

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.