Gitarrvirtuosen Gustav Lundgren på Jönköpings Jazzklubb

70 år efter det att den romske, självlärde jazzgitarristen Jean ”Django” Reinhardt föddes i Belgien föddes i Stockholm Gustav Lundgren.

Hade Django inte dött redan 43 år gammal utan fått uppleva Gustavs spel hade han säkerligen glatts åt detta.
Gustav har det lättare än Django eftersom den sistnämnde på grund av en brand skadade ring- och lillfinger på vänsterhand så att han fick skapa en helt egen strängsättning.

Gustavs bredd i sitt spel visas inte minst av att han spelat såväl med Swedish House Maffia som med operasångerskan Anne Sofie von Otter. Välförtjänst tilldelades han år 2005 Louis Armstrong stipendiet.

Kvällens konsert på Spira gavs inför en nästan fullsatt Caféscen.
Det variationsrika programmet innehöll till en betydande del kompositioner av Django men även av Norah Jones och Tom Waits. Flera verk var också komponerade av Gustav själv såsom den lågmälda Viento (vind) skriven på en höjd ovanför Madrid med en ständig vind blåsande.
Båda seten inleddes med en mussette i första hand kanske avsedd för dragspel men med Djangos inspel utmärkt lämpade för gitarr.

Den ”unit” som i kväll åtföljde Gustav gav stadga och en trygg fond för hans virtuosa gitarrspel. Även Djangos kompositioner broderades ut med egna variationer och improvisationer. Gustav stöddes i sitt spel av Juan Mendoza, bas, Niclas Höglind, gitarr och Kristofer Johansson, trummor. Juan fick bjuda på två solon och de båda andra var sitt. Niclas Höglind med stor inlevelse i jazzstandarden How high the moon.

Den andlöst lyssnande publiken bjöds på en unik högtidsstund.

Kvällens förband var Habo kulturskolas Storband med 18 musikanter som med bland annat Backyard blues via gospel, Poco Loco och Play that funky music bjöd på en variationsrik inledning som varit värd längre speltid än de 30 – 40 minuter som nu bjöds.

 

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.