Utdrag numro fem ur Vladimir Oravskys bok Mona Lisas leende

Det här vaskade Yksvaro fram direkt från Leonardo da Vincis hjärna och penna, och vi skall vara honom evigt tacksamma för att han var vänlig, att dela med sig.             

Ur Leonardos dagbok:

28 april 1503.

I dag utkämpades slaget vid Cerignola mellan fransk-schweiziska trupper på den ena sidan, och spanska på den andra. Att den övermäktiga styrkan av franskt pansrat kavalleri och schweiziska pikenerare skulle förlora mot den spanske befälhavaren Gonzalo Fernández de Cordoba som ville avvärja en fransk invasion av södra Italien, visste jag långt innan slagets utgång. Fernándezs armé var visserligen liten, men den var försedd med min uppfinning, hakeskyttar.

Det var historiens första strid som vanns med infanteri med eldhandvapen. Hurra för mig.

Över niotusen grodätare, mot knappa sextusen trehundra spanjorer. Fem hundra spanjorer dog och över tvåtusen ockupanter. Det kallar jag för seger. Inte minst för mig och mina idéer. Skål för mig. Och skål än en gång.

Det kändes bra.

Men plötsligt anlände den skitförmögne florentinske köpmannen Francesco del Giocondo till min målarverkstad – i släptåget hade han sin hustru Lisa Gherardini.

”Jag vill ha ett porträtt på min hustru Madonna Lisa”, sade den bjäbbige Francesco del Giocondo och fortsatte: ”Säg ’buona giornata’ till maestro Leonardo, Mona Lisa.”

”Buona giornata, maestro Leonardo”, hälsade Lisa.

Jag ville avstå från uppdraget, men så tänkte jag, av den där skiten kan jag klämma en bra massa floriner, så jag blir mindre beroende av de blodsugande bankirerna.

Boken ”Mona Lisas leende” kan inhandlas på en hel del ställen, länkenhttp://www.adlibris.com/se/e-bok/mona-lisas-leende-9789175810416 leder dig till ett av dem.

”Mona Lisas leende” stöds av rik, autentisk bildmaterial.

Copyright © 2015 Vladimir Oravsky

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.