Fransk filmfestival på Folkets Bio

På söndag inleder vi vår Franska filmfestival och sammanlagt kommer Folkets Bio i Jönköping att visa tre spännande, roliga, välgjorda och intressanta filmer. 

Filmerna visas med stöd av INSTITUT FRANCAIS DE SUEDE  och i samarbete med Franska filmfestivalen och Alliance Francaise i Jönköping.

Filmerna är franska och har engelsk text.

Vi har även en extravisning den 19 november. Den dagen är det 100 år sedan Joe Hill avrättades i Salt Lake City, Utah, USA. Folkets Bio anordnar en visning av Bo Widerbergs nyrestauerade film Joe Hill. Filmen följs av ett direktsänt livesamtal med huvudrollsinnehavaren Tommy Berggren och författaren Göran Greider, aktuell med boken Städerna som minns Joe Hill. Samtalsledare är Jannike Åhlund. 

FRANSKA FILMFESTIVALEN

THE GREAT MAN VISAS sön 15/11 kl.19.00

Utstationerade i Afghanistan i 6 månader, blir legionärerna Markov och Hamilton tagna i bakhåll av rebeller under en obehörig expedition. Markov räddar den allvarligt skottskadade Hamilton, men han lämnar främlingslegionen utan heder. När de är tillbaka i Paris, vill Hamilton vill vara kvar i Legionen medan Markov, som återkommer till det civila samhället som papperslös, försöker försörja sig och sin son Khadji. Hamilton lånar ut sin identitet till sin tjetjenske vän så att han ska kunna arbeta lagligt, men en dag förvinner Markov och lämnar en vilsen Hamilton och Khajdi helt ensam.

Observera att filmen är på franska och med engelska undertexter.

GERONIMO

Under en varm augustimånad i Södra Frankrike ser den unge läraren Geronimo till att lätta på spänningarna mellan ungdomarna i Saint Pierre-kvarteren. Allt förändras plötsligt när Nil, en ung turkisk kvinna flyr från sitt tvångsäktenskap för att återfinna Lucky, en ung rom hon är kär i. Deras flykt orsakar oreda mellan deras två klaner och sammanstötningar bryter ut i högljudda kamper och strider. Geronimo gör allt hon kan för att få stopp på vansinnet som flammar upp i kvarteren.

Observera att filmen är på franska och med engelska undertexter

VISAS ons 18/11 kl.19.00
REGI Tony Gatlif
URSPRUNGSLAND Frankrike
LÄNGD 107 min
ÅLDER från 15 år

SPECIALVISNING & SAMTAL

JOE HILL

Folkets bio visar den nyrestaurerade filmen Joe Hill och visar därefter ett livesänt samtal från Kungliga Biblioteket i Stockholm med Thommy Berggren och Göran Greider. Samtalet leds av Jannike Åhlund

Filmen utspelar sig under tidigt 1900-tal. Joe Hill, eller Joel Emanuel Hägglund som han hette när han bodde i Sverige, och hans bror har emigrerat med båt till New York. Joe lyckas få en del arbeten, men slås av de orättvisor som råder. Han blir aktiv i den förbjudna fackföreningen IWW, International Workers of the World. Förbud råder mot demonstrationer och agitationstal, men Joe kommer runt detta genom att sjunga agitationssånger i Frälsningsarméns namn. Allt fler människor börjar lyssna på hans manifest om strejk, men samtidigt skaffar han sig mäktiga fiender.

Joe Hill visades vid filmfestivalen i Cannes 1971 där den belönades med Juryns stora pris. I nyrestaurerat skick visades den också i sektionen Cinéma de la Plage vid årets upplaga 2015.

REGI Bo Widerberg
URSPRUNGSLAND Sverige
LÄNGD 113 min
ÅLDER från 15 år

VISAS 19 Nov kl. 18.00

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.