Jönköpings Jazzklubb bjuder på minnesrik afton

Jan Johansson hade i år fyllt 84 år och Stan Getz 88. Tyvärr är ingen av dem kvar i livet. Jan Johansson gick bort redan vid 37 års ålder i en trafikolycka när han var på väg just till Jönköping. Stan Getz eller Stanley Gayetsky som han med sitt ukrainska ursprung egentligen hette var 64 år då cancern år 1991 tog hans liv.

De båda träffades första gången år 1959 när de spelade på den anrika jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. Jan hade då gett upp sina elektrotekniska studier vid Chalmers för att ägna sig åt musiken på heltid och Stan kom till Köpenhamn år 1958 för att komma bort från sitt drogmissbruk.
De kom att spela ihop i flera sammanhang t ex på Nalen i Stockholm och i Jazz at the Philharmonic där Jan år 1960 blev första europeiske medlemmen.

Båda har gett oss oförglömliga spelningar. Stan Getz kritiserades dock, kanske främst av avundsjuka, efter som han fick kommersiella framgångar, för att avvika från den renläriga jazzens stig med mera popbetonade stycken som i The Girl from Ipanema.

I kvartetten ingår, förutom Jan Lundgren och Harry Allen, basisten Jesper Lundgaard och trumslagaren Kristian Leth. Jesper, 64 år, har under sin internationella karriär hittills medverkat i mera än 400 album. Krister, 35 år, är inte bara musiker utan känd i Danmark också som författare och programledare.

Konserten inleddes lite på avstånd från de artister som skulle hyllas med Jan Lundgrens egen komposition Garden av delight. Men snart var vi på banan med When the sun comes out och The girl from Ipanema. Att det var världsartister som stod på scenen visades såväl i ett utsökt , harmoniskt samspel som i lysande soloprestationer.
Harry Allens tolkningar av Stan Getz sätt att spela är magiskt.
Jan Lundgren briljerade inte minst i tolkningar av Jan Johanssons mollstämda arrangemang av svensk folkvisa.

Trots att konserten var något längre än vanligt är det sällan en kväll går så fort. En välfylld konsertsal hyllade musikerna med stående ovationer inför det avslutande extranumret.

Förband var denna kväll 18 musikstuderande under ledning av Johan Henriksson från Södra Vätterbygdens Folkhögskola som bjöd på en bejublad början av kvällen med låtar som A child is born, Mr Kelly och Backyard blues.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.