Nomineringarna till Sveriges Radios romanpris 2016

Fem böcker har nominerats till Sveriges Radios romanpris 2016, böcker som den än så länge hemliga lyssnarjuryn kommer att läsa, diskutera och bedöma. Den 19 mars avslöjas vilken roman som vunnit.

De nominerade böckerna är:
Mary av Aris Fioretos
Masja av Carola Hansson
Linjen av Elise Karlsson
Gardet av Staffan Malmberg
Bära barnet hem av Cilla Naumann

– Det ska bli bedövande roligt att läsa dessa tillsammans med lyssnarjuryn, säger programledaren Jenny Teleman. Årets romaner ger ordet åt de som inte så ofta pratar högst och mest. Den skötsamma pappan som en dag bara får nog bakom sin barnvagn. Tolstojs dotter, ja vem har frågat henne om det prydliga skugglivet bakom den världsberömda pappan? Och den duktigaste, duktigaste flickan på hela kontoret, vad tänker hon på?

Sju personer kommer att ingå i den lyssnarjury som utser Romanpristagaren, och de entusiastiska diskussionerna om böckerna sänds 14-18 mars i P1.

Om Sveriges Radios Romanpris:
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 50 000 kronor.

Det unika med detta pris är Lyssnarjuryn. Den består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse. Jurymedlemmarna läser de nominerade romanerna, resonerar och utser tillsammans pristagaren.

Samtalen sänds måndag till fredag i Kulturradion i P1 med start 14 mars. Romanprisveckan avslutas med att 2016 års Romanpris tillkännages lördag 19 mars kl. 08.05 i Lundströms Bokradio i P1.

De fem nominerade romanerna har valts av en kritikerjury som består av:
Annina Rabe, frilansande kulturjournalist och litteraturkritiker
Khashayar Naderehvandi, litteraturkritiker och författare
Anneli Dufva, Sveriges Radios kulturredaktion
Jenny Aschenbrenner, Sveriges Radios kulturredaktion
Ulla Strängberg, Sveriges Radios kulturredaktion

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.