Vladimir Oravsky: Nobeldagen vs de mänskliga rättigheternas dag

Så här skriver den svenska Wikipedia: Internationella dagen för mänskliga rättigheter är en av FN:s internationella dagar och högtidlighålls den 10 december varje år. Dagen instiftades 1950, och datumet (10 december) valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948.

Yes meine Damen und Herren, i dag den 10 december, firas, eller vad man nu gör, ”Mänskliga rättigheternas dag”. Och här kommer mitt bidrag till dess åminnelse.

Men 10 december är känd även för annat: På det datumet slöts fredsavtal mellan Sverige och Danmark i Jönköping. Året var 1809. På samma datum, dock år 1967, omkom Otis Redding i en flygplansolycka och på dagen fyra år senare, bröt Frank Zappa ett ben och skadade ryggen när en svartsjuk man rev honom från scenen på Rainbow i London.
Och dessutom, icke att förglömma, den 10 december kallas även Nobeldagen, och det är en stor dag i Sverige och den televiserade delen av världen.

Vi svenskar är övermåttan medvetna om Nobeldagen och firar den i TV, radio och tidningar och tidskrifter, pappersburna som på nätet. Nobeldagen är en högtidsdag, tillika allmän flaggdag, allt detta till minne av Alfred Nobels dödsdag 1896, samt instiftande av Nobelpriset, som alltid delas ut denna dag. Nobeldagen är en viktig dag för oss svenskar. Då kan vi visa upp vår regent med familjen i vilken även vår statsminister, socialdemokratisk eller ej, numera ingår. Annars skulle de, regenten och statsministern, troligen vara bortglömda i deras bedrövliga verkställighetsanonymitet.

Tre dagar senare, den 13 december, är återigen tid för stora festligheter i Sverige. Den 13 december har nämligen en hen som kallas Lucia, namnsdag. Även nobelpristagarna får smaka på henom. De skall inte tro att de är bättre än vi svenskar, och får slippa undan. Att man i Sverige firar Lucia har knappast någon gått förbi. Hur skulle det gå till? Den är den mest demokratiska dag vi har, eftersom den tränger sig på både romska uteliggare som den svenska kronprinsessans arvinge.

Freden i Jönköping gick ut på att varken Danmark eller Sverige överlät något territorium, att Sverige skulle hålla brittiska krigsskepp från svenska havsstränder, och att överlöpare och brottslingar skulle utlämnas. Och så är det till dags dato: Vi jagar ubåtar, om än inte brittiska, och vi tvångsförflyttar Ahmed ‘Agiza och Muhammad El-Zari samt tusentals andra asylsökande.

Även Ottis Redding minns man den 10 december i enstaka radioprogram. Då spelar man ”(Sittin on) The Dock Of The Bay”. Och inte bara det. Den 10 december hörde jag på radio även ”I Have Been In You”, fast jag är inte säker på att avsikten var att vörda Frank Zappa och hans eventuella utomäktenskapliga eskapader.
Att den 10 december är de mänskliga rättigheternas dag, går oss svenskar ganska så obemärkt förbi.

Copyright Vladimir Oravsky

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.