Animation med äldre visas Jönköpings läns museum

”Scener ur vår verklighet” och ”Mias resa” är titlarna på två av de animerade filmerna som nu visas på Jönköpings läns museum. Filmerna är skapade av seniorgrupper från olika håll i Jönköpings län i samarbete med professionella animatörer.

I utställningen Animation med äldre visas ett antal filmer skapade av äldre personer. Tillsammans har de utformat filmer där deras berättelser, talanger och kreativitet blivit synliga. Filmskapandet med äldre har varit möjlig tack vare den nationella satsningen ”Kultur för äldre” som startade 2012. Projektet Äldre som skapar animerad film har varit ett återkommande inslag i olika delar av Jönköpings län – från Eksjö 2008 och vidare genom Huskvarna och Jönköping till Gislaved och Värnamo. Professionella filmare och animatörer har hjälpt seniorerna att förverkliga sina filmidéer där verklighet blandas med fantasi, humor och självdistans. Hur det har gått till får vi se i dokumentärfilmer som även de visas i utställningen.

De två nyaste filmerna som presenteras i utställningen är gjorda i Huskvarna och i Värnamo. Båda har tillverkats i den klassiska animationstekniken ”cut-out” med enbart vissa inslag av digitala specialeffekter.
Huskvarnaseniorerna har gjort sin tredje film (de två tidigare var ”En dag i Huskvarna och En dag i Jönköping). Denna gång handlar den om verkliga händelser ur deras liv, därav filmens titel ”Scener ur vår verklighet”. I filmen blandar de cut-out animation med real-life filmning och digitala specialeffekter.
Värnamoseniorernas film riktar sig till dagens unga för att på ett humoristiskt sätt berätta om ”hur det var förr”. Dockorna i filmen är gjorda av trä, för att uppmärksamma Värnamotraktens mångåriga trä- och möbeltraditioner.

Utställningen har invigning onsdag den 16 december kl. 17 då Stanislaw Przybylski Linder berättar om projektet som inspirerat och engagerat många av länets seniorer.
Initiativtagare till utställningen är Kultur & Utveckling, Region Jönköpings län och Jönköpings läns museum som vill visa kultur och dess effekter på olika plan.

fakta

Animation för äldre visas i RUM 203 på Jönköpings läns museum och pågår till och med 17 januari 2016. RUM 203 är ett samarbetsprojekt mellan Kultur & utveckling, Region Jönköpings län, Nässjö Konsthall och Jönköpings läns museum. RUM 203 erbjuder länsborna konstupplevelser av skilda karaktärer.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.