Julkalendern lucka 17

Idag är det årsdagen av när den legendariske Ingemar Stenmark vann sin allra första alpina världscupseger. Det var den 17 december 1974 vann Stenmark sin första världscupseger i ”svenskbacken” i Madonna di Campiglio i Italien. Ingemar tog de 68 första svenska segrarna i historien i den alpina världscupen. 

Ingemars storhet hos folket
Den yngre generationen kanske inte förstår Ingemars storhet. Han blev oerhört folkkär och hans karriär hade stor påverkan på svenskarnas vardagsliv. 
– Allt stod stilla, det var bara Ingemar som gällde, säger en kvinna som minns Ingemars storhetstid. 

En riksangelägenhet
I slutet av 70- och början av 80-talet var Ingemar på topp. Han var en riksangelägenhet som berörde hela Sverige. I skolor ställdes lektioner in och man samlades i aulan eller rullade in en TV i klassrummen för att se Ingemar begå stordåd. Till och med riksdagen gjorde paus i arbetet för att följa Ingemars lopp. I sin toppluva och på sina långa skidor tog han svenska folkets hjärtan med storm. 
– Jag hade precis börjat mitt första jobb på en fabrik, alla slutade jobba och antingen lyssnade man med spänning på radion eller satt bänkad framför närmsta TV, fortsätter kvinnan.

Världscupbedrifter
Ingemar gjorde 16 säsonger i den alpina världscupen. Hela 86 vinster, 46 i storslalom och 40 i slalom gjorde han under sina aktiva år i världscupen. 155 gånger under dessa 16 säsonger stod han på pallen. 

De senaste åren
På senare tid har han visat sig för svenska folket i TV rutan genom att bland annat deltaga i både Mästarnas Mästare (SVT) och Let’s Dance (TV4). Båda dessa program vann Ingemar. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.