Kvackis har rest överallt- nu är han spårlöst försvunnen

På förskolan Fru Ebba har de haft resetema vilket innebär att barnen har fått brainstorma fram vad som kan passa in på temat.
– En del barn visste att man ska ha med sig bagage när man reser och att man kan åka flygplan, men man kan ju resa på olika sätt, säger Marita Nilsson. 
Efter brainstormingen, bjöd personalen på förskolan in alla barn till lekrummet där de hade skapat ett flygplan där alla fick gå ombord och visa biljetter. 
– Vi hade med oss fem resväskor och vi klädde ut oss till flygkapten och flygvärdinna. 
Sedan öppnade de samtliga resväskor som alla innehöll något speciellt, en innehöll en måne och då skulle de resa till rymden. 
– De fick gissa innehållet i de olika väskorna med. 

Alla skulle resa
Barnen hade fastnat för flygplan och kunde inte släppa tankarna på plan och allt runt omkring. Därför fick alla peka på en karta vad de ville flyga någonstans.
– Någon ville flyga till Uralbergen för att köpa ryska dockor/matryoshka, en annan hamnade i Klippiga bergen och för varje resmål har vi utforskat mer kring varje plats.
Barnen och även personalen på Fru Ebba läste på och fick lära sig om språk och mat på varje enskild plats. 

Kvackis skulle se världen
När alla barn och vuxna fick ut och resa, ja då tyckte de även att fågeln Kvackis skulle få ut och resa. Kvackis är nämligen en kär vän till alla på skolan som bor där året runt och som hämtades upp på en adoptionsbyrå (second hand). 
– När vi bestämde att Kvackis också skulle med ut och resa, skrev vi ett brev och satte runt halsen på Kvackis där det stod att han tillhörde Förskolan Fru Ebba- får jag följa med dig på din resa.
I brevet runt hans hals stod det att förskolan gärna ville ha honom tillbaka i vecka 50. 

Satt och åt tårta
Och så började resan för Kvackis. I Göteborg sattes han på en spårvagn av en ur personalen som var där på resa och plötsligt hamnade han någon helt annanstans. 
– Tre dagar senare fick vi en bild och ett mejl där det stod att han bodde hos en familj i Hägersten och där satt han på bordet och åt tårta.

Måste komma hem
Resan fortsatte för Kvackis och han blev snabbt en berest person som fick se diverse städer.
– Han reste till Berlin, tillbaka till Stockholm igen och det har fungerat bra.
Men inte en historia utan en sorglig bit. 
– Det är hemskt roligt om han kommer tillbaka, men det är själva resan som är det viktiga. Hela grejen handlar om att han ska ut och resa med andra, sättas på en ny plats och resa med någon annan. Men vi hoppas på att han kommer tillbaka till oss på Förskolan. 

Ingen har sett honom
Det senaste tillfälle de visste att Kvackis var vid liv, var när han befann sig i Bollnäs.
– Det var den 4 november som vi hörde av honom sist och då var han på en folkhögskola.
Marita pratade med en av eleverna på folkhögskolan och denne visste att Kvackis hade åkt tur och retur genom hela Norrland i en långtradare. 

Cyklade i Berlin
De flesta på förskolan antar att han kom till Berlin genom den familj han var hos från början i Hägersten. 
– Vi fick en bild där han cyklade och några dagar senare var han tillbaka i Stockholmstrakten, så förmodligen åkte han flygplan fram och tillbaka.

Jobbade i ICA-butik
Efter att inte ha hört av något från Kvackis på någon vecka, fick de plötsligt en bild och ett mejl där det stod att han befann sig i en ICA-butik i Ockelbo.
– Vi pratade med personalen i butiken och det var en kund som hade hittat hon utanför affären och gick in med Kvackis och personalen tog hand om honom.

Med vilka färdmedel Kvackis har rest, vet de inte. Men det är troligt att han har åkt bil, spårvagn och lastbil.

Föräldrar är engagerade
För att försöka göra det så konkret som möjligt, har de satt upp en karta och visat barnen var Kvackis befinner sig för att de lättare ska förstå.
– Jag tror föräldrarna är minst lika involverade som oss andra.

Jmini och Swebus hjälper till
Kvackis skulle som tidigare nämnt ha varit tillbaka på Fru Ebba under vecka 50, men så blev det aldrig. Därför gör förskolan en efterlysning och Jmini hjälper till.
– Vi har pratat med Swebus-kontoret på Resecentrum i Jönköping och de har fått en bild på hur Kvackis ser ut och kommer hjälpa honom hem till förskolan. 

Valle flyttar in
Men det finns något nytt som intresserar barnen minst lika mycket, om inte mer- Valle. En docka som varje vecka följer med ett barn hem och gör allt det som barnet gör. När Valle sedan har varit en vecka hos ett barn, kommer han tillbaka på måndagar och får då berätta vad de har gjort under den gångna veckan.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.